DE 5 NIEUWIGHEDEN IN DE VOLGENDE WINDOWS

Waarin zal de nieuwe Windows verschillen van Windows XP, waarmee tegenwoordig zo goed als alle pc’s zijn uitgerust? Trends testte de nieuwe software al uit, in afwachting van de lancering begin volgend jaar.

Microsoft is druk doende een nieuwe versie van Windows uit te werken. Ze werd Vista gedoopt. Een en ander heeft weliswaar enkele maanden vertraging opgelopen, maar het programma kan nu toch al worden uitgetest, want duizenden bètaversies werden (nog voor het systeem op de markt komt) verspreid om de mening van de gebruikers in te winnen. Tussen dit en de definitieve versie zal er normaal gezien niets fundamenteel meer veranderen.

Waarom een nieuwe Windows? De redenen zijn klassiek: meer snelheid en meer beveiliging. Het zal voortaan mogelijk zijn om alle informatie op de computer te coderen, zodat in geval van diefstal de gegevens niet toegankelijk worden voor buitenstaanders.

En wat zijn nu de grote nieuwigheden in Windows Vista?

Aero-interface. Het ‘gelaat’ van het besturingsprogramma krijgt een serieuze facelift, met de nadruk op speciale effecten, doorschijnende vensters en ‘schaalbare’ icoontjes in hoge resolutie. Het oog wil tenslotte ook wat, maar dat is niet het enige: door het icoon te vergroten zal het voortaan ook mogelijk zijn om de inhoud (tekst, foto, video enzovoort) met een oogopslag na te gaan. De kers op de taart is echter dat Vista een nieuw soort taakbalk aan de rechterkant van het bureaublad krijgt. In dat venster is plaats voor allerlei minitoepassingen (blocnotes, weerberichten, nieuws, verkeersinformatie, onlineradiostations enzovoort).

Zoekrobot. Microsoft heeft Windows eindelijk uitgerust met een snelle interne zoekfunctie. Heel handig om een document terug te vinden in het immense geheugen van de pc. Die functie bestond al in Windows XP, maar ze was eerder discreet en vooral zeer traag. Zoeken kan voortaan ook binnen een netwerk van computers of op externe harde schijven. In combinatie met de volgende versie van Outlook (Office 2007) is de Vistarobot in staat om om het even welke e-mail terug te vinden. Door die innovatie wordt het organiseren van bestanden eigenlijk overbodig. Na een eerste indexering van de gegevens die op de harde schijf zijn opgeslagen, wordt het zoekproces in real time aangepast telkens er een bestand wordt bewaard.

Bescherming van de gegevens. Met Windows XP kon dezelfde computer al gedeeld worden door verschillende gebruikers. Die kregen dan toegang tot hun eigen gegevens, maar maakten gebruik van dezelfde programma’s. Windows Vista zal een stap verder gaan, met de invoering van een beheerdersaccount en gebruikersaccounts. De gewone gebruiker krijgt een beperkte toegang, de beheerder onbeperkte bevoegdheden. Hij alleen kan het systeem configureren, programma’s installeren en het gemeenschappelijke gebruik van bestanden in het netwerk of de toegang voor sommige gebruikers en groepen beperken. Uitstekend nieuws dus voor de bedrijven.

Dialoog met de gsm. Windows was tot nog toe niet in staat om tegelijk verschillende synchronisaties uit te voeren tussen een pc en andere mobiele toestellen. Vista vereenvoudigt de zaken met een synchronisatiecentrum, een platform voor gegevens die afkomstig zijn van de gsm, de pda of de smartphone (adressen, e-mail, afspraken enzovoort).

Internet onder de knie. Microsoft belooft een Windows Vista die solider is dan Windows XP, dat al heel wat updates heeft gekend. De bescherming tegen virussen, phishing en andere kwaadaardige programma’s zal worden opgevoerd, onder meer met een systeem dat het downloaden vanaf bepaalde sites beperkt als de gebruiker geen beheersbevoegdheid heeft.

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content