De beoordeling gaat van 1 tot 5 koksmutsjes.
...

De beoordeling gaat van 1 tot 5 koksmutsjes. 1 = negatief / 2 = redelijk / 3 = positief / 4 = aanbevelenswaard / 5 = uitmuntend.Restaurant Ferrier 30 Leopold de Waelplaats 30 2000 Antwerpen tel. 03 216 50 62 Ferrier 30 is te vinden aan de modieuze Leopold de Waelplaats. Binnen staat alles in het teken van optimaal onthaasten. Het restaurant wordt achter de schermen gestuurd door richtingbepalende mensen uit de modewereld. Het concept is van Philippe Troin, de Fransman die kunstzinnige ruimtes zoals de Antwerpse bar Mogador ontwerpt. De filosofie achter de formule beoogt 'zuiverheid van inrichting en voeding'. Eten gebeurt onderuitzittend in loungezetels. Ook de koks kiezen voor eersteklas producten, die zo zuiver mogelijk bereid en zonder franjes op de borden komen. 3 mutsjes Restaurant La Maison Blanche Hotel President World Trade Center Brussels Koning Albert II-laan 1000 Brussel tel. 02 203 20 20 Horecatrendwatchers beweren al een tijdje dat de haute cuisine alleen nog een toekomst heeft als onderdeel van een groot hotel. Een voorbeeld is La Maison Blanche, dat vooral voor de lunch wordt bezocht door zakenlieden van in en buiten het hotel. Er is veel ruimte tussen de tafels en het comfort is groot. Chef-kok is Daniel Lenglez. Het postuur van deze Brusselaar verraadt zijn voorkeur voor een rijke en royale keuken. 3 mutsjes Hostellerie St.-Nicolas Veurnseweg 532 8906 Elverdinge tel. 057 20 06 22 Restaurant Hostellerie St.-Nicolas verhuisde eind maart 2002 van bij de Sint-Niklaaskerk in Ieper naar Elverdinge. De nieuwe locatie biedt meer comfort, heeft een parking voor de deur en is makkelijk te bereiken voor lekkerbekken die aan de kust verblijven. Aan het fornuis staat Franky Vanderhaeghe. Hij begon op zestienjarige leeftijd met een leercontract in de keuken van Hostellerie St.-Nicolas. Zeven jaar later namen hij en zijn vrouw Sandra de negotie over. Om zich bij te scholen, is hij tijdens de vakantie gaan werken bij vermaarde koks. Franky Vanderhaeghe kookt met kennis van zaken en met gevoel: zijn bereidingen zijn delicaat en niet te gepeperd qua prijs. 4 mutsjes Oud Sluis Beestenmarkt 2 4524 Sluis tel. +31 117 46 12 69 Restaurant Oud Sluis ligt net over de grens, in het hart van Oud Sluis. Aan het fornuis staat Sergio Herman, een van de belangrijkste vertegenwoordigers in de Benelex van de Bulli-school. Zijn culinair trapezewerk is gebaseerd op de recentste technieken en het samenbrengen van kruiden en specerijen uit verschillende landen. Sergio interpreteert methodes als langzaam garen, vacuüm koken, het onder druk opspuiten tot 'espuma', het op temperatuur opkloppen met behulp van een Thermomix-toestel en het schrapen van gevroren toestand tot zalvend zachte emulsies op zijn eigen manier. 5, mutsjes Restaurant Le Variétés Heilig-Kruisstraat 4 (Flageyplein) 1050 Brussel tel. 02 647 04 36 Le Variétés opende half april op het gelijkvloers van het vroegere radiogebouw aan het Brusselse Flageyplein en lag vanaf de eerste dag in de gratie van het Brusselse uitgaanspubliek. Designerkok Frédéric Nicolaï zorgde voor de inrichting. In de open keuken pronkt een monumentale grill, waaraan vlees en vis aan de spies worden gebraden. Baas en chef-kok is Alexandre Masson. Hij stond acht jaar lang aan het fornuis van het naburige restaurant Le Prévot. Hij kan koken en weet wat lekker is. 3 mutsjes Hotel-restaurant Château d'Hassonville Route d'Hassonville 105 6900 Marche-en-Famenne tel. 084 31 10 25 Het indrukwekkende kasteel ligt te midden van uitgestrekte landerijen en een eeuwenoud park. Chef-kok is Christophe Poard. Deze ambiteuze Fransman mikt hoog en kookt de sterren uit de hemel. Wilt u zijn gepersonaliseerde delicatessen proeven, dan is er het prestigemenu 'L'Amphitryon, l'expression de la vraie gourmandise' (160 euro, zonder dranken!). Onvergetelijke ambrozijn waren, onder meer: halfrauwe langoustine met kaviaar, kort gegaarde kreeft op bed van prei in bouillon van ganzenlever en roulade van gezouten rundvlees met, in het midden, een lob smeltende ganzenlever met koude kern en omgeven door truffelsaus. 5 mutsjes Brasserie Hertog Jan Torhoutsesteenweg 479 8200 Sint-Andries/Brugge tel. 050 67 34 46 Wijngoeroe Guido Francque engageerde voor zijn Brasserie Hertog Jan de 23-jarige kok Gert Mangeleer. Hij kookt loepzuiver. Hertog Jan werd onlangs verbouwd, waarbij de capaciteit van vijftig gasten werd teruggeschroefd naar dertig. In de veranda verdwenen stoelen en tafels en kwam een ultramodern keukenlaboratorium. Hier geen keukenstoof maar een glanzende tepanyakiplaat en een inductieplaat met wokelement en andere hightechsnufjes, zoals PacoJet-toestel en de Thermomix. Gert Mangeleer presenteert voor een verteerbare prijs een vereenvoudigde versie van de inventieve sterrenkeuken. 4 mutsjes Le Grand Bleu Snepkaai 15, 9000 Gent tel. 09 220 50 25 www.legrandbleu.be Le Grand Bleu ligt aan de Snepkaai aan de groene rand van Gent, waar de trein en de Leie bijna samenkomen. Chef-kok en eigenaar Peter Maximus maakt de prijs-kwaliteitverhouding aantrekkelijk door prijsbewust in te kopen. Deze bistro 'pur sang' heeft een bescheiden voorkomen. De uitgebreide fanclub komt voor de warme gezelligheid en voor de onvergankelijke bereidingen tegen licht verteerbare prijzen. 's Middags is het lunchmenu populair, met keuze uit drie voorgerechten, gevolgd door een visschotel (10 euro) en een huiswijn (10 euro). 's Avonds is kreeft geliefd. Het marktmenu van drie gangen is ook troef (25 euro). 3 mutsjes Restaurant Lotus Root Calfornia inspired cuisine Stationsstraat 33 9810 Eke-Nazareth tel. 09 280 07 77 Globetrotter Jan Verhelst opende, na omzwervingen in Californië, restaurant Lotus Root in Eke. Hij is nog geen dertig jaar oud en kan terugblikken op een boeiend parcours. Californië was voor hem het beloofde land, waar de culinaire bevrijding lonkte. Hij leerde daar een 'blend' maken van de Franse, Amerikaanse en Aziatische keuken. In Californië ontmoette hij zijn toekomstige echtgenote, Caroline Buensalido, een Filipijnse uit Los Angeles. Zij ontvangt, bedient en stelt de wijnen voor op een ontwapenend spontane manier. Er is geen spijskaart: de klant kan kiezen uit twee menu's (40 of 45 euro met supplement van 15 of 20 euro voor het assortiment 'premium wines'). 4 mutsjes Restaurant Numerus Clausus Keldermansstraat 2 2500 Lier tel. 03 480 51 62 Numerus Clausus bezet het gelijkvloers van een goed onderhouden hoekhuis aan de rand van een keurige Lierse woonwijk. Binnen wordt ontspannen en beschaafd getafeld in een romantisch verlichte, elegant-landelijke sfeer. Feestelijk gedekte houten tafels staan te midden van een decor dat is opgebouwd uit planken vloeren en oude, afgeschuurde raamchassis. Het geheel is opgehemeld met snuisterijen. Chef-kok is eigenaar Steven Persyn. Hij genoot een superopleiding en presenteert een beknopte spijskaart. Numerus Clausus biedt kwaliteit en gezelligheid voor toegankelijke prijzen. 4 mutsjes Pieter van Doveren