De 10 ontdekkingen van het jaar

In het eerste Trends-nummer van 2006 kijkt Pieter van Doveren nog even achterom. Dit zijn z’n 10 gastronomische ontdekkingen van het voorbije jaar.

HOTEL-RESTAURANT KASTEEL WITHOF

IBredabaan 906 2930 Brasschaat tel. 03 670 02 20 www.kasteelwithof.be

Een Nederlandse zakenman investeerde fenomenale bedragen in een exclusief nieuw hotel-restaurant. Hij liet een kasteeltje uit 1902, op de grens tussen Brasschaat en Wuustwezel, verbouwen en kocht de beste vakmensen op: Walda Peiron voor de inrichting, de jonge Jurgen Lijcops voor het management en Peter Coucquyt (veertien jaar de rechterhand van Peter Goossens in Hof van Cleve). De wijnvoorraad telt 2500 referenties. Daarnaast is er een keuze uit 700 geestrijke dranken en 120 verschillende topsigaren.

RESTAURANT LE FOU EST BELGE

IRoute de Givet 24 5377 Heure-en-Famenne tel. 086 32 28 12

Dit ‘maison de bouche’ is te vinden in een idyllisch dorpje. Binnen wacht een knusse, comfortabele, landelijke inrichting met vloeren, tafels en kasten in gevernist donker hout. In de schilderachtige keuken werkt Daniel Van Lint rustig aan zijn bereidingen. Le Fou est Belge is bekend om zijn onvergankelijke lekkernijen, zoals boudin met ganzenlever, garnaalkroket en rolmops. De smakelijke en ouderwets rijke gerechten passen bij deze landelijke plek in de Ardennen. Haastige mensen moeten niet proberen de chef op te jagen: hier is de klant koning en de chef-kok keizer.

RESTAURANT & HOTEL LEMONNIER

IRue Baronne Lemonnier 82 5580 Lavaux-Sainte-Anne tel. 084 38 88 83 www.lemonnier.be

Voelen, ruiken, smaken en kijken: Eric Martin gebruikt al zijn zintuigen als hij begint te kokkerellen. De kok is integer, noemt zich een ambachtsman en blijft liefst op de achtergrond. Tien jaar geleden opende hij samen met zijn echtgenote Marie-Noël, in het voormalige jachthuis van de barones Lemonnier, het hotel Lemonnier. Dit intieme hotel, gelegen aan het dorpsplein, werd recent verbouwd en uitgebreid met vier mooie en comfortabele kamers en, op het gelijkvloers, een ruim en gerieflijk gastronomisch restaurant. De 47-jarige Eric Martin is autodidact en kookt met gevoel en gedrevenheid en zonder aanstellerig gedoe.

RESTAURANT SEL ET SUCRE

IRue de Nimy 6 7000 Bergen tel. 065 59 05 07 www.seletsucre.be

Sel et Sucre ligt aan de Grote Markt van Bergen en is een nieuw project van twee getalenteerde en goed opgeleide jonge mensen. Achter de deur wacht Audrey Lambrechts: zij is goed van de tongriem gesneden. Achter de schermen kookt verloofde Jean-Christophe Noël-Leunen. De twee komen uit Charleroi en werkten onder meer in Le Prieuré Saint-Géry (Solre-Saint-Géry), dat door kenners wordt geklasseerd bij de top van Wallonië. Jean-Christophe Noël-Leunen werkte in totaal zes jaar in Le Prieuré Saint-Géry en ging daar weg als souschef. De jonge kok wil zich culinair onderscheiden, door spontaan te koken. In Sel et Sucre smaakt het eten geen twee dagen hetzelfde. Een gevoelige kok wordt immers elke dag anders door de ingrediënten beïnvloed.

RESTAURANT-BRASSERIE DOMESTICA

IOnderbergen 27 9000 Gent tel. 09 223 53 00 www.domestica.be

Domestica opende afgelopen zomer en is een project van kok Vincent De Leenheer, geruggensteund door echtgenote Stephanie Van de Sype. Het duo kocht vier jaar geleden het oudste huis van Onderbergen, een statig en ruim zeventiende-eeuws pand. De gelijkvloerse verdieping werd volledig gerenoveerd en kreeg een actuele inrichting. Eten doe je in twee in elkaar overlopende vertrekken, die schemerig zijn verlicht met wandlampjes en kristallen luchters. Domestica heeft klasse en doet denken aan een Engelse gentlemen’s club. De kok houdt van kwaliteitsproducten en verse kruiden en volgt de seizoenen.

RISTORANTE IL FIORE

IRijksweg 560 3630 Maasmechelen tel. 089 70 45 66 www.ilfiore.be

Vanaf de eerste dag stroomden de liefhebbers van pure Italiaanse kookkunst toe. Il Fiore is ondergebracht in een modern gebouw, gelegen aan een commercieel stuk van de Rijksweg. Binnen wacht een open ruimte, aangenaam modern ingericht met arduin en strak pleisterwerk. In de open keuken zijn mannelijke en vrouwelijke koks druk in de weer. Chef-kok is Dino Bagnato. Hij werd in Puglia geboren en was veertien jaar lang chef-kok van het bekende Italiaanse restaurant Méditerraneo in Maastricht. Zijn vrouw Diana Pami werd in Sardinië geboren en stond de jongste zeven jaar bij haar man in de bediening.

RESTAURANT LI CWERNEU

IGrand Place 2 4500 Hoei tel. 085 25 55 55 www.licwerneu.be

Li Cwerneu is te vinden op de gelijkvloerse verdieping van een historisch huis van bescheiden formaat aan de Grote Markt van het rommelige Hoei. De eetzaal biedt achttien comfortabele plaatsen. De 33-jarige Arabelle Meirlaen kookt. Door te communiceren met collega’s en leveranciers en door te proberen, maakte zij zich de nieuwste technologieën eigen, zoals het langzaam garen op lage temperatuur, het gebruik van de drukfles om espuma’s op te spuiten en de pacojet om sausen vanuit diepgevroren toestand tot zalvend zachte texturen te schrapen. De spijskaart is een uitgeprinte pagina, waarop slechts enkele gerechten en drie aantrekkelijke menuformules prijken.

RESTAURANT KIJK UIT

ILange Molenstraat 60 1800 Vilvoorde tel. 02 251 04 72

De 24-jarige Kristof Begyn en de 23-jarige Didier De Roover zijn beiden kok en kennen elkaar van uit de keuken van restaurant Board- room in Heverlee, uit de tijd dat Jeroen Meus daar chef-kok was. Het duo beschouwt het als een uitdaging om in Vilvoorde modern te koken. Zij presenteren bordspektakel voor een rechtvaardige prijs. Het restaurant is ondergebracht in een gebouw dat in de zeventiende eeuw het hoogste punt van de omwalling was en als uitkijkpost diende.

RESTAURANT SAVOURY

ISteenweg op Antwerpen 106 2300 Turnhout tel. 014 45 12 45 www.savoury.be

Kris Lauryssen en Lieve De Meester verbouwden het café Mascotte tot Savoury, een comfortabel eethuis waar je feestelijk en royaal kan tafelen. Kris Lauryssen kiest voor kookkunst gestoeld op het goede uit het verleden. De kok kan terugblikken op een opleiding in lokale toprestaurants (De Pas in Retie, Gulden Bock in Westmalle, Petrus en La Pérouse in Antwerpen). In zijn eigen restaurant presenteert hij een persoonlijke, geactualiseerde versie van de klassieke Franse feestkeuken. Savoury opende in mei 2004 en kan zich verheugen in een brede belangstelling. Het restaurant valt in de smaak bij families, zakenlieden en romantische koppeltjes.

RESTAURANT MAGIS

IGrote Markt 31 3700 Tongeren tel. 012 74 34 64 www.magis.tk

Dimitry Lysens behaalde een graduaat in marketing aan de Hogeschool van Hasselt. Zodra hij afgestudeerd was, besliste de jongeman om kok te worden. Hij volgde avondschool en ging aan de slag in het vermaarde restaurant Clos St. Denis. Aagje Moens studeerde economie aan de universiteit en ging bij de verkoopdienst van een groot hotel aan de slag. De twee namen De Brasserie in Tongeren over, pasten de decoratie aan en stelden een beknopte spijskaart op. De nieuwe naam werd ‘Magis’, naar het Latijnse woord ‘meer’. De vergrotende trap verwijst naar het magische beetje meer dat het restaurant te bieden heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content