DAVID WORDT GOLIATH

September 1994

Rudi Pauwels en zijn echtgenote Carine Claeys richten Tibotec op. Eerste contract: de bibliotheek chemische stoffen van Janssen Pharmaceutica screenen op hun gevoeligheid voor aids.

September 1995

Paul Stoffels komt bij het management en houdt het zusterbedrijf Virco boven de doopvont. Virco commercialiseert HIV-resistentietests.

Juli 1999

Licentieovereenkomst met Janssen over de eigendom van enkele veelbelovende stoffen.

Juli 1997

Tibotec krijgt zijn eerste subsidie: 2,23 miljoen euro van het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen ( IWT).

April 1998

Het Amerikaanse Labcorp gaat de HIV-resistentietests van Virco in de VS verdelen. De omzet van Virco schiet de hoogte in: van 1,61 miljoen euro in 1997 naar 7,44 miljoen euro in 1998.

Augustus 1998

Luc Verelst investeert 5,95 miljoen euro in Pharmabioscience, het nieuwe overkoepelende vehikel van Virco en Tibotec. In ruil krijgt de business angel 16% van de aandelen. De nieuwe biotechholding wordt gewaardeerd op 37,18 miljoen euro.

Maart 1999

Tibotec richt met het Nederlandse Crucell (toen nog Introgene) het genoombedrijf Galapagos Genomics op. Een investering van 1,86 miljoen euro voor ieder.

Juni 1999

Labcorp opent in Mechelen een lab.

Oktober 1999

Tibotec en Virco halen elk 35 miljoen euro op. De durfkapitalisten zijn Sofinim, Fortis, Ibel, KBC, BBL, De Vaderlandsche, Mansales, TrustCapital. De private plaatsing waardeert de twee bedrijven samen op 347 miljoen euro.

November 1999

Tibotec start in het Ierse Dublin een onderzoekstak en bouwt intussen zijn patentportefeuille verder uit. Virco opent gelijktijdig een onderzoekscel aan de Johns Hopkins Univerity en koopt zes sleutelpatenten voor de vroegtijdige opsporing van kanker.

April 2000

Virco sluit een akkoord met Gilead Sciences Inc. voor de toepassing van zijn resistentietesten.

September 2000

Tibotec start klinische proeven met potentiële aidsremmers en heeft zijn eerste geneesmiddel in de pijplijn.

December 2000

Tibotec haalt tijdens een nieuwe kapitaalronde 41 miljoen euro op bij de bestaande aandeelhouders. Pharmabioscience wordt opgedoekt, de belangen van Luc Verelst worden ondergebracht in Pharma Capital Holding.

Januari 2001

Virco sluit een contract met Quest Diagnostics (VS) voor de verdeling van zijn VirtualPhenotype-test.

Januari 2001

Tibotec en Virco fuseren. In de nieuwe groep heeft Tibotec 65% en Virco 35%. Aandeelhouders van Tibotec-Virco zijn de familie Pauwels (25%), de familie Stoffels (25%), Pharma Capital (25%) en de groep durfkapitalisten (25%). De nieuwe groep krijgt een theoretische waardering van 1 miljard euro.

Juli 2001

Tibotec-Virco trekt Philippe Ballero aan als externe CEO. Het onderzoek wordt gecentraliseerd in Mechelen en Rockville (VS), Dublin slankt af, Cambridge gaat dicht.

Oktober 2001

Tibotec-Virco sluit een akkoord met DuPont Pharmaceuticals voor het gebruik van zijn HIV-resistentietest.

Februari 2002

Er dreigen liquiditeitsproblemen. Het bedrijf onderhandelt met verschillende overnamekandidaten.

Maart 2002

Tibotec-Virco wordt verkocht aan Johnson & Johnson voor 360 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content