Dansen tot je vuur vat

Het Antwerpse Sportpaleis zou deze week in brand moeten staan. Figuurlijk dan, want voor de vierde keer brengen Manu en Michiel Beers onder de titel ‘Antwerp Is Burning’ de hipste dansbeats naar de Scheldestad.

Vorig jaar trok Antwerp Is Burning 12.000 bezoekers en ook dit jaar komt het kruim van de populaire deejays er draaien. De organisatie van dit megafeestje zit in handen van de broers Manu (22) en Michiel Beers (26).

Vijf jaar geleden begonnen de twee met de organisatie van wat lokale fuifjes. In 1999 organiseerden ze De nacht van de student, hun eerste grote evenement. De grote doorbraak kwam er een jaar later met de eerste editie van Antwerp Is Burning. De broers zagen de kans om zich als plezierondernemers te ontpoppen en lieten hun studies voor wat ze waren. Dag marketing en handelswetenschappen, de praktijk is een boeiender leerschool. Stoppen met studeren is gewoon een kwestie van efficiënte tijdsbesteding, weet Michiel. “We moesten zeker in het begin veel tijd steken in het ontwikkelen van een netwerk. We moesten eigenlijk alles zelf uitzoeken, dat valt gewoon niet te combineren.”

Maar hoe word je danskeizer? “We zijn hier eigenlijk ingerold,” zegt Manu. “De eerste Nacht van de student overtrof onze verwachtingen. We waren meteen heel erg gemotiveerd en wilden het serieus aanpakken. Maar eigenlijk denk je daar niet echt bij na.”

Na vier jaar werken er bij Line-up Entertainment vijf mensen. Op piekmomenten worden die aangevuld met een horde losse medewerkers. Groeien is de boodschap. De markt van de dance-evenementen staat in België immers nog in haar kinderschoenen. Er is wel het bekende I Love Techno dat de afgelopen jaren een stevige reputatie opbouwde. “Dat is inderdaad wel volwassen,” zegt Manu. “Maar in vergelijking met het buitenland kunnen we nog veel leren. Daar is dance echt een sector op zich en zijn de geldstromen een veelvoud van wat hier in het dance-wereldje omgaat.”

Als een toegangskaartje 28 euro kost en er komen 12.000 bezoekers, dan draait het evenement 336.000 euro omzet. Dat betekent niet meteen dat de winsten bij bakken binnenstromen. Manu: “We hebben veel kosten. Onze prefinanciering beloopt bijna 175.000 euro. Het duurt eigenlijk vijf tot tien jaar voordat zo’n evenement echt winstgevend wordt. Bovendien blijven er ook wel risico’s bestaan. Het is niet omdat je twee grote namen op de affiche hebt, dat het een succes wordt.”R.B.

D.V.T. n

“In het buitenland zijn de geldstromen een veelvoud van wat in België omgaat in het dance-wereldje.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content