Dansen op het graf van Van de Ven

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Terwijl Wooncentrum Van de Ven in Olen wegkwijnt, groeit in het naburige Balen meubelverkoper Odrada. Wat is zijn geheim?

Afgelopen maandag werd bij de rechtbank van koophandel het beroep tegen het faillissement van Wooncentrum Van de Ven ingediend. De uitspraak was bij het ter perse gaan van Trends nog niet bekend.

Toch staat vast dat de Van de Ven-formule haar beste tijd heeft gehad. In het nabije Balen gaat Odrada International, eveneens een meubelverkoper, zwaar investeren in een uitbreiding van de zaak. Niet toevallig is Odrada lid van de aankoopvereniging Regent, waartoe ook Top Interieur behoort. Van een terugloop van de verkoop is in Balen geen sprake. Het eerste kwartaal van 2001 toonde eens te meer een groei. In 2002 zal Odrada de bedrijfsruimte met 40% uitbreiden.

Patrick Ledoux, hoofdredacteur van het vakblad Meubihome, heeft verschillende redenen om het succes te verklaren – en dus ook de neergang van de nog steeds erg flamboyante Frans Van de Ven. “Het consumentengedrag is de voorbije tien jaar ingrijpend veranderd. Generalisten worden overbodig, meubeldistributeurs richten zich steeds meer op diverse doelgroepen.”

Odrada is één van die bedrijven die op nichemarkten mikt. Ook Heylen in Peer, of Verberckmoes in Sint-Gillis-Waas zoeken doelgroepen. Die laatste doet dat zeer duidelijk: met aparte afdelingen voor (dure) designmeubelen, of baby- en kindermeubels. Een woonsupermarkt, zonder een duidelijk eigen profiel, moet wel wegkwijnen. Bij Van de Ven vond men aanvankelijk meubels, later ook tuingereedschap, wit- en bruingoed.

Van de Ven miste bovendien de boot van de aankoopverenigingen. Er is niet alleen Regent; ook Quorum kan tellen. Het samenwerkingsverband van Verberckmoes, Gaverzicht en Vastiau-Godeau ontwikkelde ook nog een eigen meeneemformule, Okay. Dat concept wordt zelfs in Japan verkocht, via een joint venture en drie plaatselijke winkels.

Inmiddels worden er ook steeds meer vragen gesteld bij de boekhouding van Van de Ven. De curator vond alvast een verschil in de voorraden van 110 miljoen. Volgens advocaat René Beckers is dat onterecht: in een schriftelijke ingebrekestelling vraagt meester Becker opheldering over het verschil. Toch blijft het wooncentrum dicht.

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content