“Dankzij CMI hebben we toegang tot de Franse nucleaire markt”

Na twaalf jaar op leidinggevende en internationale functies in de industrie richtte Bernard Canse, EMS op in 2009. Samen met een partner en met de hulp van Sofinvest kocht hij een kleine afdeling voor machinale bewerkingen en bevestigingswerkzaamheden. Destijds werkten er vijf mensen. “Wij hebben deze activiteit uitgebreid met een afdeling engineering en een afdeling metaalbouw, zodat we nu vijftien mensen in dienst hebben.”

In 2011 ontwierp EMS machines voor CMI Défense, een afdeling van Cockerill Maintenance Ingénierie, dat helemaal onafhankelijk van Arcelor is. Plots toonde CMI zich bijzonder geïnteresseerd in de kleine Waalse onderneming. “Ze vroegen ons of we te koop waren”, herinnert Canse zich. “Daarop begonnen de onderhandelingen.” Enkele maanden later was het akkoord een feit. Via een kapitaalverhoging en de aankoop van de aandelen van de voormalige vennoot van Bernard Canse stapte CMI voor 46 procent in het kapitaal van EMS.

Eind 2012 zal CMI zijn investering wellicht optrekken tot 70 procent. Althans, als het de optie uitoefent waarover het beschikt om de aandelen van Sofinvest te kopen. “Dat maakt het mogelijk om de consolidatie en de waardebepaling van de onderneming te spreiden in de tijd”, zegt Canse.

Wat heeft EMS bij de deal gewonnen? “Qua personeelsbeleid en strategische beslissingen behouden wij onze autonomie. Maar dankzij CMI hebben we nu toegang tot nieuwe markten, zoals de Franse nucleaire markt. Voor ons een enorm afzetgebied, maar we hadden zelf niet de middelen om voor deze markt de nodige certificaten te financieren. Bovendien hebben we voortaan genoeg liquide middelen om onze groei te ondersteunen. Met betalingstermijnen van zo’n 95 dagen was het voor ons erg moeilijk om ons bedrijfskapitaal te financieren.” En ook CMI vaart wel bij de deal: het bedrijf heeft alles te winnen bij diversificatie van zijn activiteiten via deals met veel toegevoegde waarde. “Maar we moeten ook rekening houden met een inkomensverlies doordat klanten die concurrenten zijn van CMI zullen afhaken.”

En de pragmatische Bernard Canse geeft nog wat goede raad mee: “Ga na of je te maken hebt met een eerlijke partner die eerlijke drijfveren heeft. Laat je niet rollen door de advocaten en consultants die de deal proberen rond te krijgen en tracht alle risico’s goed in te schatten.”

“Laat je niet rollen door de advocaten en consultants die de deal proberen rond te krijgen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content