DAAR KOMT MICROSKYPE

Microsoft betaalt 8,5 miljard dollar voor Skype. Dat heeft slechts 6 procent betalende gebruikers en torst bovendien een schuldenlast van 724 miljoen dollar bij een omzet van 859,8 miljoen. Verstandig?

Met Skype bel je gratis via het internet van computer naar computer. Daarnaast zijn er betalende diensten zoals SkypeOut waarmee je goedkoop naar klassieke telefoonnummers kan bellen.

Het zijn die betalende diensten, waar slechts een fractie van de 145 miljoen actieve maandelijkse gebruikers op intekent, die voor het gros van de 859,8 miljoen euro omzet van Skype zorgen. 8,8 miljoen gebruikers spenderen jaarlijks gemiddeld elk 97 dollar aan bellen over het internet. Microsoft heeft dus bijna 1000 dollar per betalende gebruiker op tafel gelegd.

In 2009, nadat de veilingwebsite EBay ter voorbereiding van een aparte beursgang van Skype een stuk van haar aandeel verkocht, werd Skype op 2,75 miljard dollar gewaardeerd. Waarom heeft Microsoft dan zoveel betaald?

Ten eerste is 8,5 miljard niet zo bijzonder veel voor Microsoft. De softwaregigant genereerde in 2010 ongeveer 24 miljard dollar en zit op een berg cash van 50 miljard. Volgens financieel directeur Peter Klein zal Microsoft specifiek middelen gebruiken uit de buitenlandse afdelingen waar het anders zwaar op zou worden belast.

Voorts kon Skype op heel wat interesse rekenen van andere dotcombedrijven. Zo was zowel Google als Facebook geïnteresseerd in een partnership of zelfs een overname.

Bovendien groeit Skype erg snel. In acht jaar tijd zijn er 663 miljoen profielen aangemaakt. Zijn betalende klanten blijven ook erg trouw. In 2008 is er voor 72 miljard minuten ‘geskypet’. Twee jaar later is dat gestegen naar 207 miljard minuten, waarvan 12,8 miljard naar klassieke telefoonnummers. Dat laatste is ongeveer evenveel als de trafiek op het vaste net in België in 2009.

Erg populair is ook het gratis videochatten over het internet dat meer dan 40 procent van de trafiek van Skype bedraagt. Het onderzoeksbureau TeleGeography berekende dat het internationale verkeer op Skype is gestegen van 57 miljard minuten in 2009 naar 96 miljard in 2010. Dat zou betekenen dat het afgelopen jaar één op de vijf internationale gesprekken via Skype is verlopen. Een aandeel dat enkel maar zal toenemen.

Ondanks die snelle groei is Skype nog niet rendabel. Het leed dit jaar een nettoverlies van 7 miljoen euro en moest 68 miljoen aan intresten betalen. Al vermeldde Skype in zijn prospectus dat de winst voor belastingen in 2010 ongeveer 264 miljoen dollar bedroeg.

Microsoft verwacht dat Skype snel winstgevend zal zijn. Bij de bekendmaking van de overname, opperde CEO Steve Balmer dat Skype een uitstekende markt is voor videoadvertenties. Balmer ziet ook veel kansen in een integratie met bestaande Microsoft-producten. Zo denkt het aan een integratie van Skype in zijn spelconsole Xbox. Bovendien wil Microsoft Skype ook integreren in zijn besturingssysteem voor smartphones. Skype heeft al toepassingen voor iOS van Apple en voor Android van Google.

S.F.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content