Daar komen Koepka en Spieth

BROOKS KOEPKA Speelde tussen 2017 en 2019 iedereen naar huis. © Arizona Republic-USA TODAY NETWO

Ze waren was in de vergetelheid geraakt. Sommige waarnemers vreesden zelfs dat ze verloren waren voor de top. Maar ook op de golfbaan kan het verkeren: Brooks Koepka en Jordan Spieth, beiden ooit de nummer één van de wereld, staan sinds het begin van het jaar opnieuw sterk te spelen. Koepka won onlangs de Open van Phoenix en Spieth finishte twee keer op rij in de top vijf. En dat op iets meer dan zes maanden van de Ryder Cup: voor de Amerikaanse selectieheer Steve Stricker is dat uitstekend nieuws.

Tussen 2017 en 2019 speelde Koepka iedereen naar huis. In alle onderdelen van het golfspel was hij indrukwekkend. In die periode won hij niet minder dan vier grandslamtoernooien: twee keer de US Open en twee keer het PGA Championship. De Amerikaan leek vertrokken om geschiedenis te schrijven, tot hij begon te sukkelen met zijn heup en zijn knieën. Op een bepaald moment slaagde hij er zelfs niet meer in voorbij de cut te raken. “Ik ging door een heel donkere tunnel”, blikt Koepka terug. “Ik zat met een hoop vragen waar ik geen antwoord op vond, stond op de rand van een diepe depressie. Ik vroeg me af of ik ooit nog mijn beste niveau zou halen.”

Ook Jordan Spieth komt van ver terug. De Texaan, die meteen werd afgeschilderd als de opvolger van Tiger Woods, leek op andere planeet te spelen toen hij in 2015 op amper 21-jarige leeftijd de Masters won. Daarna heerste hij ook in de US Open en won hij in 2017 de British Open. Maar plots liep Spieth helemaal vast en begon hij onbegrijpelijke putts te missen. Hij verloor zijn zelfvertrouwen en tuimelde diep weg in de rankings. Sinds zijn overwinning op de Royal Birkdale in 2017 miste hij maar liefst vijftien keer de cut. Eind januari stond Spieth op de 92ste plaats in het wereldklassement, gevangen in een negatieve spiraal. Hij kreeg geen toegang meer tot de toptoernooien. Maar nu lijkt hij zich te hervatten, met een vierde plaats in Phoenix en een derde op Pebble Beach. “Ik voel dat ik iedere week progressie maak. Mijn putting is veel beter en daardoor groeit mijn zelfvertrouwen snel”, zegt hij, terwijl hij al vooruitblikt naar de Masters van Augusta, zijn favoriete toernooi. In 2016 stond hij er negen holes voor het einde aan de leiding, maar sloeg hij op de twaalfde hole twee ballen in het water. Het was het begin van de mindere periode die Jordan Spieth nu te boven lijkt te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content