Daar komen de Xbookers

De beursgang van Facebook zal de technowereld in vervoering brengen. En het is uitkijken naar de Xbookers.

Het lijkt wel of het opnieuw 1995 wordt. In dat jaar ging de browserontwerper Netscape naar de beurs en schiep daarmee een aandelenzeepbel die in 2000 uiteenspatte. In 2012 wil Facebook naar de beurs. De beursgang van het gigantische sociale netwerk zal opnieuw aan de basis liggen van een stormloop op de markt door ontluikende internetfirma’s.

Niet alleen Facebook, dat kan bogen op 800 miljoen gebruikers, zal aanslaan bij de investeerders. In 2012 zullen ook Chinese webfirma’s naar een beursnotering dingen. Sommige zullen in de voetsporen treden van het YouTube-achtige Youku en het sociale netwerk Renren, wier aandelen noteren in de Verenigde Staten. Een andere firma die in de loop van volgend jaar een beursgang in Amerika kan wagen is Jongdong Mail, een kolossale onlinewinkel die dagelijks uitpakt met aanbiedingen en ook bekend staat onder het adres 360buy.com.

Uiteraard zal het succes van die beursintroducties zwaar afhangen van de gezondheid van de financiële markten. Voor de zomer kwijlden de beleggingsfondsen, risicokapitaalondernemingen en andere investeerders die uit waren op fikse rendementen over de prospectussen van webondernemingen. Maar enkel een paar grote webfirma’s, zoals het sociale netwerk LinkedIn en de internetradiozender Pandora, slaagden erin aandelen op de markt te brengen. Bovendien zorgde opwinding rond twijfelachtige boekhoudpraktijken bij verschillende Chinese internetbedrijven die op Amerikaanse beurzen genoteerd staan ervoor dat het vertrouwen in hun aandelen taande.

Bovendien is de handel op de secundaire markten in aandelen van firma’s zoals Facebook en de microblogdienst Twitter sterk gestegen. Op die manier konden de werknemers hun aandelen verkopen aan investeerders zonder dat hun werkgevers naar de beurs hoefden te trekken. Het probleem met dat soort handel is dat hij de waarde van ondernemingen kan vertekenen omdat de kopers vaak geen volledig zicht hebben op de financiën van het bedrijf. Bovendien denken nogal wat techno-investeerders en webondernemers dat ze de beste prijs voor hun effecten krijgen met een uitgifte van aandelen, eerder dan met onderhandse transacties.

Er zijn nog andere redenen waarom Facebook in 2012 naar de beurs zal trekken. Een daarvan is dat door de privéhandel in aandelen het aandeelhoudersschap zo uitgebreid is dat Facebook gedetailleerde gegevens over zijn financiële prestaties zal moeten publiceren. Een andere reden is dat het almaar meer opgejaagd wordt door onder meer Google, dat een concurrent gelanceerd heeft onder de naam Google+. Facebook zal dan ook een beursgang willen plegen vóór zijn rivalen zijn leiderschap uithollen.

Cash call

Facebook zal allicht het record van Google willen kloppen. Dat haalde 1,7 miljard dollar op toen het in 2004 naar de beurs trok in een transactie die de opzoekreus waardeerde op meer dan 23 miljard dollar. Een baanbrekende beursgang zal Facebook niet alleen bergen cash bezorgen om mee te investeren, hij zal ook een veel bredere impact hebben. Het zal de investeerders ook een grotere appetijt bezorgen voor aandelen van app-ontwikkelaars. En het zal start-ups doen nadenken over een beursintroductie. Dat alles zal ongetwijfeld de discussie doen oplaaien over de vraag of de manie voor de sociale netwerken geen nieuwe internetbubbel is.

De beursgang van Facebook zal ook de investeringen in start-ups aanmoedigen. Na de beursintroductie van Google verlieten sommige medewerkers de onderneming omdat ze met de verkoop van hun aandeel steenrijk geworden waren. Heel wat van die ‘Xooglers’, zoals voormalige werknemers van Google genoemd worden, hebben sindsdien een deel van hun fortuin geïnvesteerd in start-ups. Na 2012 krijgen rijke ex-kaderleden van Facebook – noem ze ‘Xbookers’ – de gelegenheid om hetzelfde te doen. Ze moeten er maar het beste van maken.

De auteur is correspondent Amerikaanse technologie van The Economist.

MARTIN GILES

Facebook zal een beursgang willen plegen vóór zijn rivalen zijn leiderschap uithollen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content