DAAR IS DE BELEGGERSCOMPETITIE

Op maandag 17 februari 2014 gaat de Beleggerscompetitie weer van start. Door deel te nemen kunt u uw talent als belegger uittesten, zonder het risico op een financiële kater.

Op maandag 17 februari 2014 begint de nieuwe editie van de Beleggerscompetitie. De wedstrijd loopt dit jaar over een periode van twaalf weken en eindigt op vrijdag 9 mei 2014. Door deel te nemen kunt u uw talent als belegger uittesten, zonder dat u het risico op een financiële kater loopt. Daarbij kunt u producten zoals trackers en turbo’s uitproberen, waarover voor heel wat beleggers nog een waas van geheimzinnigheid hangt. De jaarlijkse Beleggerscompetitie wordt georganiseerd door Trends en Keytrade Bank, met de medewerking van Hyundai, Kanaal Z en Inside Beleggen.

Net zoals vorig jaar zijn er twee klassementen: een algemeen klassement en een voor studenten. De winnaar van de algemene wedstrijd krijgt een Hyundai i30 Wagon ter waarde van 18.099 euro, de beste student wint een Hyundai New i10 ter waarde van 9999 euro. Elke week wordt een prijs uitgereikt aan de beste belegger in beide competities. De winnaar van de weekprijs krijgt een Samsung Galaxy Tab 3 met een waarde van 199 euro.

De Beleggerscompetitie staat open voor natuurlijke personen vanaf achttien jaar, die gedomicilieerd zijn in België. Studenten moeten een inschrijvingsbewijs van een universiteit of een hogeschool kunnen voorleggen, en mogen niet ouder zijn dan 25 jaar. U kunt zich inschrijven op de website beleggerscompetitie.be. De deelname is gratis, maar u kunt zich maar één keer geldig inschrijven. Van maandag 10 februari tot vrijdag 14 februari 2014 loopt een proefweek, waarin u met de wedstrijd kunt kennismaken.

Fictief kapitaal

Net zoals bij de vorige edities beschikken de deelnemers bij de start over een fictief kapitaal van 100.000 euro. Dat bedrag kunt u beleggen in een selectie liquide aandelen met een beurskapitalisatie van minstens 250 miljoen euro die noteren op de Euronext-beurzen van Brussel, Amsterdam en Parijs. U kunt ook aandelen kopen die deel uitmaken van de Duitse Dax-30-index. Daarnaast kunt u opteren voor een van de twintig trackers op Euronext. In een aandeel of een tracker kunt u maximaal 10 procent van de waarde van uw portefeuille investeren. Als de waarde van uw portefeuille 120.000 euro bedraagt, kunt u dus tot 12.000 euro besteden aan een nieuw aandeel. U kunt maximaal 5 procent van de waarde van uw portefeuille beleggen in een of meer turbo’s.

Het aantal transacties is beperkt tot tien per dag. Ook het aantal orders is beperkt; per effect kunt u maar één order inleggen. Op elke transactie wordt een commissie van 7,50 euro aangerekend, plus de beursbelasting van 0,25 procent. Er zijn dagorders, die een looptijd van één dag hebben, of orders van 20 dagen. Houd er rekening mee dat een dagorder vervalt om middernacht, ook als u die invoert na het sluiten van de beurs. Zowel gelimiteerde orders als bestens orders, die worden uitgevoerd tegen de eerstvolgende koers, zijn mogelijk. De koersen zijn minstens vijftien minuten vertraagd, zodat de koers waartegen uw order wordt uitgevoerd, kan verschillen van de koers die u ziet wanneer u uw order plaatst.

Om de wedstrijd een realistisch cachet te geven, worden orders alleen uitgevoerd als op de beurs evenveel of meer stukken worden verhandeld. Maar voor de meeste aandelen en trackers zal dat geen probleem opleveren.

Nodig een vriend uit

Als u een vriend warm kunt maken voor de wedstrijd en die zich ook inschrijft, krijgt u 500 euro virtueel geld bij. Het aantal vrienden dat u mag uitnodigen is onbeperkt, maar u kunt op die manier maximaal 2500 euro bijverdienen. Nieuw is dat de mogelijkheid om vrienden uit te nodigen wordt beperkt in de tijd. U kunt dat doen tot vrijdag 28 maart; daarna wordt die functie gedeactiveerd. U ontvangt dan geen geld meer voor vrienden die zich nog aanmelden.

Elk beursdag, behalve in de periode rond Pasen, kunt u 250 euro virtueel geld winnen door een quizvraag juist te beantwoorden. U kunt dat bedrag onmiddellijk beleggen. Er worden 58 multiplechoicevragen gesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content