Cybercriminaliteit langs de printerpoort

PRINTER Laat elke gebruiker zich identificeren. © GET
Dimitri Dewever medewerker Trends

Bedrijven wapenen zich almaar beter tegen digitale inbrekers met firewalls en andere beveiligingssoftware op hun servers, computers en mobiele toestellen. Netwerkprinters worden vaak over het hoofd gezien. Dat is niet zonder risico.

Een wereldwijd onderzoek uitgevoerd door het Amerikaanse Spiceworks in opdracht van de computergigant HP, bracht aan het licht dat slechts 18 procent van de honderden ondervraagde IT-professionals printers als een potentieel veiligheidsrisico bekijkt. Nochtans vormen printers een zwakke achterpoort, die het netwerk en de gegevens van ondernemingen kwetsbaar maakt.

Een hacker die inbreekt op een netwerkprinter kan veel meer dan afdrukprocessen in de war sturen. Criminelen kunnen via die weg ook faxen uit naam van uw onderneming verzenden, bedieningsinstellingen aanpassen, apparaten stilleggen, bewaarde documenten kopiëren en elektronische berichten en gegevens die naar de printer verstuurd worden onderscheppen.

Eenvoudig en kosteloos

Het grootste risico vormt echter de toegang tot uw bedrijfsnetwerk. Een niet- of onvoldoende beveiligde printer geeft een hacker vrij spel om uw netwerk te infiltreren en zo toegang te krijgen tot vertrouwelijke of belangrijke gegevens of virussen te injecteren. Uw printers beveiligen is nochtans erg eenvoudig en relatief kosteloos. Met deze zeven printerbeveiligingsmaatregelen bent u goed beschermd tegen aanvallen, opzettelijke of onopzettelijke interne inbreuken en reputatieschade.

1. Op de meeste netwerkprinters kunt u een wachtwoord instellen. Doe dat, wijzig het frequent en breng uw personeel ervan op de hoogte.

2. Laat elke gebruiker zich ook identificeren voordat hij een printer kan gebruiken. Dat kan met een pincode of andere al dan niet biometrische identificatiemogelijkheden.

3. Hou de firmware (besturingssoftware) van uw printers actueel om beveiligingslekken te voorkomen.

4. Maak bij vertrouwelijke documenten tijdens het uitsturen van printopdrachten gebruik van speciale encryptiesoftware. Met programma’s zoals SecureJet en ThinPrint kunnen de gegevens tijdens de dataoverdracht tussen de harde schijf en de printer niet of veel moeilijker gelezen worden. Sommige printers (HP, Lexmark, …) hebben dergelijke encryptieopties tegenwoordig ook ingebouwd. Hou ook die software up-to-date.

5. Wanneer u gebruikmaakt van cloud printing, waarbij bestanden vanaf een pc, een laptop, een tablet of een smartphone via internet naar uw printer verzonden worden, schakelt u bij die dienst het best alle mogelijke beveiligingsopties in. Google Cloud Print beschikt bijvoorbeeld over uitgebreide beveiligingsfuncties om bestanden te delen en reproduceren tegen te gaan.

6. Sommige printers beschikken over geïntegreerde beveiligingsfuncties om onder meer de BIOS (Basic Input/Output System) te beschermen tegen bedreigingen. Activeer die.

7. Als u printers en scanners leaset, sta er dan bij stil dat een aantal documenten in het interne geheugen van de toestellen achterblijft. Vergeet zeker niet de interne opslagruimte van de printer te wissen voordat u het apparaat bij de leasefirma inruilt.

Dimitri Dewever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content