Cruise

Op de splinternieuwe ‘Splendour of the Seas’ verblijven 1800 passagiers en 700 bemanningsleden. Cruises : een vakantieformule in de lift.

TEKST : SERGE VANMAERCKE

Van Barcelona naar Sint-Petersburg, via Le Havre of Helsinki : de Europese zomerbestemmingen van deze stad op de golven, zijn al even gevarieerd als zijn winterse aanlegplaatsen op de Cariben.

Zelfs een voetbalterrein is te klein om de grootte van dit vaartuig aan te geven. Ruimte alom, maar nergens een millimeter te veel. Op dit schip van 264 meter lengte en maar liefst elf verdiepingen (die je bij voorkeur met de glazen buitenliften bereikt), raakt een passagier die net is ingescheept, het noorden kwijt. Het duurt even voor je bak- en stuurboord uit elkaar kunt halen en een idee krijgt van de duizend-en-één ontspanningsmogelijkheden. Bovendien moet je je weg vinden naar de bars, de zalen voor de shows, fitnesszalen, het reusachtige restaurant King & I (1054 couverts), dat aan weerskanten ramen heeft van vloer tot plafond, het grandioze casino, de minigolf (18 holes), de meer dan 500 m lange joggingpiste, het solarium, de zwembaden en jacuzzi’s, de bibliotheek, de winkels, de conferentieruimte… en daarna ook nog de terugweg naar je kajuit.

Wees gerust, na een poosje lukt het wel : de 2000 kunstwerken die het schip opsmukken, kunnen daarbij als referentiepunt dienen. Bovendien is op elke verdieping een duidelijk plan van het schip aangebracht. De kajuiten zijn in acht categorieën onderverdeeld : van het meer dan behoorlijke minimum (tv, telefoon, douchehoek met toilet, bureau, zitbank, enz.) tot de koninklijke suite met verscheidene kamers, terras en een enorme woonkamer met bar en piano. Er zijn ook 17 kajuiten voor gehandicapten.

Nauwelijks heb je de tijd gekregen om een blik in het rond te werpen, of de kapitein roept alle passagiers, met hun reddingsvest om, op de brug voor een evacuatiesimulatie : “compulsory mustering for all guests at their muster stations” (verplichte monstering van alle gasten op de daartoe bestemde plaatsen). Is deze (noodzakelijke) veiligheidsoperatie achter de rug, dan begint je (onbekommerde) vakantie en krijg je de kans om zowat alles te doen, wanneer je maar wil.

De ‘Splendour of the Seas’ weegt meer dan 69.000 ton. Het gevaarte werd voor een kleine 10 miljard Belgische frank gebouwd door de Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire. Het schip is eigendom van de Royal Caribbean, opgericht in 1969, dat hiermee zijn tiende schip in vaart bracht. In Saint-Nazaire wordt momenteel gewerkt aan twee andere schepen van hetzelfde type, maar met een nog grotere capaciteit. Ook in Helsinki ( Kvaerner Masa-Yards) zijn er twee in constructie. Alles samen zullen vanaf mei 1998 veertien schepen operationeel zijn. De vloot van de Royal Caribbean zal dan een capaciteit hebben van 27.000 passagiers.

De combinatie van vakantie aan land als het schip aanlegt, en daarnaast het plezier van de zee, maakt dat de sector van de cruises het vrij goed doet. De bezettingsgraad is maximaal. In 1995 vervoerde de reder 875.000 passagiers en tekende hij een nettowinst op van 149 miljoen dollar. “Het aantal passagiers is de laatste vijftien jaar met gemiddeld 10 % per jaar toegenomen”, aldus Ron McLeod, executive vice president of sales and marketing.

De klanten voor deze cruises zijn doorgaans paren, en in mindere mate vrijgezellen. In leeftijd variëren ze vooral tussen dertig en vijftig. Prille veertigers vormen de meerderheid. Gezinnen met kinderen worden er verwend met een grote speelzaal en een zaal met videospelletjes, naast tal van sportmogelijkheden, zoals pingpongtafels.

Ook voor incentivereizen is dit schip geschikt. Het conferentiecentrum, uitgerust met het modernste materiaal, biedt plaats voor 200 personen. Ondanks het grote aantal passagiers zijn kwaliteit van de maaltijden en service uitstekend. Ruime keuze, ook voor vegetariërs en ‘lijners’ die hun gading vinden in het ShipShape gezondheidsmenu… en daarna de champagnebar opzoeken. Of het 42nd Street Show Theatre, met zijn 800 plaatsen en variété-optredens, die vele theaters op de vastegrond jaloers zouden maken. Orkest, dansers, zangers, belichting, kostuums : onverwachte topklasse.

Elke dag brengt de steward van je kajuit de Cruise Compass mee, een krant met daarin de openingstijden van restaurants, bars, winkels, kappers, en de tijdstippen van de sessies aerobic, de shows, enz. Voor wie nog nooit een cruise heeft meegemaakt, is de ‘Splendour of the Seas’ alvast een grandioze introductie.

Info bij DKT. Tel : (03) 226.43.03.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content