Cruise in Europa

Wilt u op cruise ? Vergeet de Caraïben, toer rond in Europa. Hier is het te doen. Zegt Cruise Europe.

André De Wilde, direkteur-generaal van de Gentse haven, is de nieuwe executive manager van Cruise Europe, een vereniging van meer dan zestig Europese havens die zich op het cruisegebeuren toespitst. “De kliënteel voor de cruises zit voor 95 % in de VS,” zegt De Wilde. “Wel, die zijn grotendeels uitgekeken op de Caraïben. De Middellandse Zee lijkt hen wel iets, maar schrikt hen toch af. Ze zijn de kaping van de Achille Lauro nog niet vergeten. Europa ligt goed in de markt. Alle Amerikanen, of toch degenen die het zich financieel kunnen veroorloven, willen ooit back to the roots. Gent heeft daarbij een stapje voor. Iedere Amerikaan heeft ooit op de schoolbanken geleerd dat hun natie ontstond via het Treaty of Ghent, het vredesakkoord tussen Britten en Amerikanen onderhandeld in Gent.”

De Gentse haven lag, nu vier jaar geleden, mee aan de basis van Cruise Europe. Toen was het een genootschap van 5 havens, vandaag telt Cruise Europe 60 aangesloten Europese havens. “Cruise Europe tekent voor de globale promotie bij de cruise-organizatoren en de eigenaars van de schepen, de selling doen de havens zelf,” verduidelijkt De Wilde. “Via de computer kunnen de organizatoren alle mogelijke cruise-scenario’s in Europa opvragen. Een cruise-schip vaart. Je moet hen niet enkel kunnen overtuigen om naar jehaven te komen ; ze willen ook weten waar ze van daaruit weer naartoe kunnen.”

Met het lokken van cruise-schepen valt geld te verdienen. Zegt De Wilde : “Uit studies weten we dat de passagier van een cruise-schip gemiddeld 2000 frank uitgeeft in de stad waar wordt aangelegd ; de bemanning 1000. Tel maar uit : de haven van Gent heeft in 1995 6000 cruise-toeristen op bezoek gehad.” En er is meer. Elk cruise-schip slaat proviand, bloemen en drinkwater in. En elke cruise hoopt op net dat ietsje meer in elke haven. De Wilde : “Dit jaar komt de Royal Viking Sun naar Gent. Voor de passagiers wordt er zowaar een middeleeuwse maaltijd georganizeerd. In het Gravensteen. Geloof me : kansen te over voor de lokale middenstand, de buslijnen, de horeca, de toeristische dienst, de taxi’s.”

RON HERMANS

Info Cruise Europe tel. (09)251.05.50

André De Wilde (Cruise Europe) Cruise-schepen duwen Europese ekonomie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content