Crisis? Waar?

“Er is geen crisis op de vastgoedmarkt omdat er in het verleden geen excessieve prijzen zijn betaald”, bezweert notaris Bart Van Opstal (Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat). “Maar uiteraard moet je onze sector streek per streek, niche per niche en locatie per locatie bekijken.”

> Dat is ook de mening van Luc Rosseel, zaakvoerder van het makelaarskantoor Agence Rosseel in Oost-Vlaanderen. Hij spreekt over een markt met twee snelheden. “Kleine woningen gaan nog zeer vlot van de hand en hun prijzen stijgen. Vanaf 250.000 en zeker tussen 300.000 en 800.000 euro wordt het moeilijk. Boven de 800.000 euro zit je weer met een ander cliënteel. De nieuwbouwmarkt heeft het wel veel moeilijker, vooral appartementen in landelijke gemeenten.” Rosseel merkt op dat kopers onrealistische prijsverwachtingen hebben. “Je hebt in de huidige markt een aantal paniekverkopers: mensen die snel willen of moeten verkopen. Die moeten een zeer lage prijs afficheren. Dat zorgt voor onrealistische referenties in de markt.”

> In Vlaams-Brabant stegen de prijzen de voorbije jaren het sterkst. Houdt de markt stand? “Neen”, antwoordt Koen Hoste, zaakvoerder van Living Stone (met kantoor in Leuven) en voorzitter van het netwerk Certes kwaliteitsmakelaars. “De prijzen daalden 10 procent in een jaar en er kan nog evenveel af. Vergeet echter niet dat de prijzen in vijf jaar verdubbelden.” Aan verkopers adviseert hij dan ook om toe te happen als ze een goed bod krijgen. “De eerste drie jaar zie ik de prijzen niet veel evolueren.” Villa’s op een goede ligging houden het best stand. “Die prijzen hebben hier de voorbij jaren ook geen spectaculaire sprongen gemaakt.”

> In West-Vlaanderen constateert Filip Dewaele, bestuurder van Dewaele Groep, een stagnatie. “Topliggingen in nieuwbouw doen het nog zeer goed. Kopers-beleggers keren terug. In deze woelige tijden hebben beleggers graag iets tastbaars. De verkoop op plan heeft het veel moeilijker. Mensen kopen niets dat pas over drie of vier jaar wordt opgeleverd.” Verwacht hij nog prijsdalingen? “Een veel belangrijkere vraag is: ‘houdt vastgoed beter stand dan andere activa?’ Ik ben er redelijk gerust op dat het antwoord positief is.”

> Wim Peleman van First Immo merkt in Antwerpen al een lichte opflakkering. “Het is momenteel drukker dan eind vorig jaar. Maar het is wel een kopersmarkt: kandidaat-kopers doen een bod en daar blijven ze bij. Er is geen onderhandelingsruimte.” Peleman stelt vast dat het verschil tussen vraagprijs en gerealiseerde prijzen nog stijgt. En ook de doorloopsnelheid blijft toenemen. “Je moet toch rekenen op drie tot zes maanden. Tegelijk zien we dat ook de afhandeling van een transactie veel meer tijd vraagt. Tot voor kort was dat in twee dagen geregeld. Nu vergt dat gemakkelijk twee weken. Dat heeft te maken met nieuwe regelgeving, zoals het energieprestatiecertificaat, maar ook met moeilijkere financieringen.”

> In Limburg ziet Luc Machon, vastgoedmakelaar in Lanaken en voorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), enkele positieve signalen. “De nieuwbouwmarkt herleeft sinds kort. Het bestaande vastgoed stabiliseert. In reële termen is dit uiteraard een prijsdaling. Als je echter in reële termen naar de prijs van een Fortis-aandeel kijkt, denk ik dat woningeigenaars heel tevreden zijn over de evolutie. Het is blijkbaar bon ton om te voorspellen dat de vastgoedprijzen zullen dalen. Ik stel alleen vast dat er nog altijd geen cijfers zijn – niet van de federale overheidsdienst Economie noch van de commerciële netwerken – die dat bevestigen.”

LV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content