Criminele campagne met robocalls

De telecomwaakhond BIPT en het Centrum voor Cybersecurity waarschuwen voor “een plaag van frauduleuze telefoonoproepen”. Criminelen proberen via spoofing of het nabootsen van andermans telefoonnummer bankgegevens te ontfutselen. Wie terugbelt na zo’n gemiste oproep, krijgt een Engelstalig bandje te horen, met de vraag bepaalde toetsen in te drukken. Het BIPT geeft uitleg.

1 Waarom worden plots massaal veel mensen opgebeld door criminelen? Ligt een gegevenslek aan de basis?

“Nee. Het ziet ernaar uit dat veeleer systematisch alle nummers gecontacteerd worden. Dat fenomeen komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, en we zien het ook in andere landen van de Europese Unie.”

2 Welke actie moet u ondernemen als u terugbelt na een gemiste oproep van een Belgisch nummer en een Engelstalig bandje hoort?

“Inhaken is de beste optie. Niet opnemen als je een onbekend nummer ziet, kan ook. Geef zeker nooit persoonlijke gegevens door, zoals je rijksregisternummer of informatie over je bank. Het nummer blokkeren heeft weinig zin. Het nummer dat je ziet, is niet het echte nummer waarmee gebeld wordt.”

3 Gebruiken criminelen voor spoofing ook nummers van mensen die u persoonlijk kent?

“In dit geval niet. Het gaat nu om een grote, algemene aanval. In een persoonlijke en heel gerichte aanval, waarbij iemand geviseerd wordt, zouden in principe nummers van vrienden of familie gebruikt kunnen worden.”

4 Zijn al veel mensen in de val getrapt?

“We weten niet hoeveel mensen bankgegevens hebben doorgegeven. Wie dat heeft gedaan, neem het best onmiddellijk contact op met de bank en Card Stop. Dat is geen garantie dat het geld nog kan worden teruggehaald. Als het geld van de rekening is, is het allicht te laat. Dan raden wij altijd aan een klacht neer te leggen bij de politie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content