‘Covid heeft ook positieve kanten voor de zorgsector’

In 2019 nam Anneleen Desmyter afscheid van Quares, het vastgoedbedrijf dat ze in 2004 samen met Herman Du Bois en Freddy Hoorens had opgericht. “Op een gegeven moment waren zowat alle kennis en kunde in het bedrijf aanwezig. Dat is comfortabel, maar als je creatief en scherp wilt blijven, moet je soms zekerheden durven opgeven”, verklaart ze. Na een korte sabbatical ging ze eind vorig jaar aan de slag bij Aldea Group, een investeerder en uitbater van zorgvastgoed.

In uw eerste jaar werd de zorgsector meteen geconfronteerd met een nooit geziene gezondheidscrisis.

ANNELEEN DESMYTER. “Het is een uitdagende maar ook een heel boeiende periode geweest. Aldea heeft 1100 zorgvastgoedunits in portefeuille of in aanbouw. Daarnaast baten wij acht woon-zorgcentra uit. Ik had met zowat alle vastgoedsegmenten ervaring, maar niet met zorgvastgoed. We hebben 250 mensen op de payroll, vooral zorgpersoneel. Door de coronacrisis stond onze sector plots in het middelpunt van de belangstelling. Maar voor een ondernemer is zo’n crisis een enorme trigger. En ik kon terugvallen op een ervaren en dynamisch team.”

Zijn uw woon-zorgcentra zwaar getroffen?

DESMYTER. “Tijdens de eerste golf zijn we nagenoeg gespaard gebleven. In de tweede golf hebben we wel al enkele besmettingen gehad, vooral in de regio Luik. Maar iedereen was goed voorbereid, waardoor we snel alles onder controle hadden. Het is nog te vroeg om de impact op onze bedrijfsresultaten correct te kunnen inschatten. Er zijn enkele gevallen van uitstel van betaling, maar uitstel is niet per se afstel. De oplevering van enkele projecten heeft vertraging opgelopen. Maar covid heeft ook positieve kanten, zoals de aandacht voor de zorgsector. Het beroep van zorgkundige wordt opgewaardeerd, waardoor meer mensen bereid zullen zijn ervoor te kiezen.”

Als je creatief en scherp wilt blijven moet je soms zekerheden durven opgeven

Hebt u nog tijd gehad voor andere projecten?

DESMYTER. “Jazeker. We willen onze portefeuille laten groeien van 200 naar 300 miljoen euro tegen 2025. Gesprekken met Cofinimmo (een gereglementeerde vastgoedvennootschap gespecialiseerd in zorgvastgoed en kantoren, nvdr) hebben zopas geleid tot een partnerschap. Het is een vrij atypische deal. Cofinimmo neemt geen woon-zorgcentra van ons over, maar stapt met 20 miljoen euro in het kapitaal van Aldea. Het engageert zich ook om onze groeiambitie te ondersteunen.”

Is zorgvastgoed anders dan het vastgoed dat u al kende?

DESMYTER. “Ik zie vooral raakpunten. Net als bijvoorbeeld residentieel vastgoed wordt zorgvastgoed dag en nacht gebruikt. Het organisatorische aspect van een zorginstelling – maaltijden, medicatie en verzorging – vertoont veel gelijkenissen met logistiek vastgoed. In het winkelvastgoed neemt het belang van beleving en concepten toe. Dat begint in het zorgvastgoed ook te spelen. Hoe kan het vastgoed ervoor zorgen dat mensen zich thuis voelen in een woon-zorgcentrum? En dat de kleinkinderen met plezier op bezoek komen? Daar wil ik mijn steentje toe bijdragen.”

Anneleen Desmyter

Is: CEO Aldea Group

Vrije tijd: reizen, renoveren, lekker eten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content