Couturières

De expo in het Modemuseum in Hasselt was al in een andere versie en onder een andere naam te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag. Ze toont uitsluitend werk van sterke vrouwen in de modegeschiedenis, zoals Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, Madame Grès, Madeleine Vionnet en Mary Quant, die ook in het Victoria & Albert Museum in Londen in de spotlights staat. Ook hedendaagse ontwerpsters zoals Rei Kawakubu, de vrouw achter Comme des Garçons, en Iris van Herpen, die haute couture ontwierp met 3D-printing, komen aan bod.

Een bijrol is weggelegd voor Norine, de ‘Belgische Coco Chanel’, de partner van kunstimpresario en ondernemer Paul Gustave Van Hecke. Zij stond, net zoals Elsa Schiaparelli in Parijs, met één been in de kunstwereld en werkte nauw samen met artiesten.

De curatoren halen ook negentiende-eeuwse couturehuizen en hun ontwerpsters uit de vergetelheid en ze schetsen zelfs de situatie waarin vrouwelijke kledingmakers vóór de Franse Revolutie werkten. Eerherstel is op zijn plaats.

Wonder Women. Sterke vrouwen in de mode, tot 15 september in het Modemuseum in Hasselt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content