Cosan is aan een adempauze toe

We zijn wat in snelheid genomen bij het beheer van de voorbeeldportefeuille. Voordat we een positie namen in Cosan – het Braziliaanse conglomeraat dat actief is in landbouw, energie en logistiek (lees Flash in IB23B) – wilden we ons belang in Casino verkopen. Dat is intussen gebeurd (winst 23 %), maar de koers van Cosan is in ijltempo geklommen van 12 naar 14 USD. Daarmee zit het aandeel weer op het niveau van begin dit jaar. Dat is nog altijd ruim 30 % onder de piekkoers van vorig jaar, maar de koers lijkt toch aan een adempauze toe. Vandaar dat we een lagere limiet leggen om een eerste positie in Cosan (rating 1B) op te bouwen.

SABMiller imponeert

De jaarcijfers over het boekjaar 2013-2014 van SABMiller (afsluitdatum 31 maart) zijn door de beleggers op applaus onthaald. Enkele weken daarvoor had het bedrijf al een tradingupdate gegeven, die de markt vertrouwen had gegeven. Ondanks de turbulentie op de groeimarkten verklaarde SABMiller dat het zijn traditie van omzetgroei heeft voortgezet (2 % volumegroei en 3 % omzettoename). Dat is niet vanzelfsprekend, omdat SABMiller van alle belangrijkste biergroepen ter wereld het meest de kaart van de opkomende landen heeft getrokken.

Die sterke aanwezigheid – bijvoorbeeld in Afrika en Azië – zou voor AB InBev het belangrijkste argument kunnen zijn om voor een overname te gaan. Begin dit jaar waren de groeilanden echter in volle crisis. Daarom is de markt er toch van onder de indruk dat SABMiller erin is geslaagd een stijging van de bedrijfswinst (ebit) met 1,2 %, tot 6,45 miljard USD, te realiseren. Bij constante wisselkoersen is zelfs sprake van een toename met 7 %.

We hadden geluk met de timing van onze aankoop – dicht bij de jaarbodem – zodat we nu met een mooie winst op onze positie prijken. We beschouwen SABMiller als een blijver voor de voorbeeldportefeuille (rating 2A).

Diabetespandemie

In het thema vergrijzingheeft de belegging in het Deense Novo Nordisk ons de afgelopen maanden al flink wat vreugde bezorgd. Wie Novo Nordisk zegt, zegt diabetes. Van de groepsomzet kwam vorig jaar 78 % van de 83,5 miljard Deense kronen (DKK) uit diabetes. In het eerste trimester werd op groepsniveau een omzetstijging van slechts 2 % gerealiseerd. Dat wordt +7 %, als we geen rekening houden met constante wisselkoersen. In China ging het zakencijfer met 18 % vooruit. Gelukkig was sprake van hogere winstmarges, zodat het bedrijfsresultaat (ebit) met 6 % toenam en zelfs met 15 % bij constante wisselkoersen (ebit-marge van 37,8 naar 39,5 %).

De winst per aandeel klom met 10 %, tot 2,43 Deense kronen (DKK) per aandeel. De markt reageerde licht negatief, omdat het management de verwachtingen voor het volledige jaar toch wel wat terugschroefde. Van een omzetgroei van 8 à 11 % bij constante wisselkoersen gaan we naar 7 à 10 %, maar de voorspelling voor de winstgroei blijft op 10 %, wat dus een compensatie betekent via een stijgende winstmarge. Ook Novo Nordisk is een mooi verhaal op langere termijn. We behouden dan ook onze positie (rating 2A).

ONDANKS DE TURBULENTIE OP DE GROEIMARKTEN HEEFT SABMILLER DE TRADITIE VAN OMZETGROEI VOORTGEZET.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content