Correctie is teken dat het beter gaat

Jasper Vekeman

De beleggers zijn het niet meer gewoon, maar beurzen gaan ook weleens naar beneden. Wie dat vergeten was na de rimpelloze klim in 2017, werd er vorige week nog eens fijntjes aan herinnerd. Een week met drie bar slechte beursdagen volstond om de volledige stijging sinds begin dit jaar uit te vegen. Nog opvallender dan de daling zelf, was het woelige verloop van de handelssessies. De VIX, de angstbarometer van de beurzen, kende zijn grootste stijging ooit in één dag gemeten. Het leek wel alsof alle beleggers rustig lagen te pitten tot er een bom op hun dak viel.

De grote boosdoener was de rente, die jarenlang de hartslag van een vleermuis in winterslaap nabootste, maar nu weer tekenen van leven vertoont. Dat de rente stijgt, is alleen maar gezond te noemen. Het is de vertaling van de aantrekkende economie en de eerste tekenen dat krapte op de arbeidsmarkt wel degelijk tot hogere lonen en dus wat gezonde inflatie leidt. Een stijging van de rente is ook normaal, ze toont dat de markten eindelijk beginnen te geloven dat de centrale banken ooit weer een normaler beleid zullen voeren.

De nulrente en andere “onconventionele maatregelen” hebben zeker geholpen om de economie eerst door een zware crisis te loodsen en nadien er weer bovenop te helpen. Maar paardenmiddelen blijven niet zonder bijwerkingen. Zo zijn de financiële markten verslaafd geraakt aan gratis geld en lage rentes. De ontwenning zal tijd vragen en vermoedelijk niet rimpelloos verlopen.

De kunstmatige rust die de centrale banken op de markten brachten, maakt nu plaats voor nieuwe zekerheden: geld is niet gratis en beurzen kunnen ook zakken. Wie vorige week zijn winst van de rally sinds begin dit jaar zag verdampen, heeft er wellicht weinig boodschap aan, maar ook ‘gezonde’ correcties zijn een teken dat het weer beter gaat met de economie.

Lees ook verder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content