Coronavrees ebt stilaan weg

Dirk Meeus

Na het uitbreken van de coronacrisis vielen heel wat fusie- en overnamegesprekken stil, omdat de waardebepaling van ondernemingen een heikele zaak werd. In het vierde kwartaal trokken de transacties weer aan. “Het glas is eindelijk weer halfvol.”

Het aantal fusies en overnames van en door Belgische bedrijven daalde vorig jaar van 604 naar 486. De transactiewaarde daalde met 4 miljard euro naar 17,6 miljard. “Een daling met een vijfde na het topjaar 2019, dat valt al bij al nog mee”, stelt Dirk Meeus, managing partner van Allen & Overy Belgium.

Meeus is covoorzitter van de internationale fusie- en overname-praktijk van Allen & Overy. Hij schreef mee aan een rapport over de internationale fusie- en overnamemarkt, dat Trends exclusief kon inkijken. In 2020 waren er wereldwijd 9 procent minder bedrijfsovernames en -fusies met een transactiewaarde van minstens 4 miljard euro. Het aantal megadeals van meer dan 8 miljard euro daalde met 21 procent.

Moeilijke waardebepaling

“Bedrijven die niet per se hoefden te verkopen, stelden de deal uit. De onzekerheid over de afloop van de crisis maakte het moeilijk om de waarde te bepalen. Dat neemt niet weg dat er wel nog aantrekkelijke overnamedoelen waren. De logistieke sector floreerde bijvoorbeeld.”

Vanaf de zomer leefde de overnamemarkt opnieuw weer op. 35 procent van de transacties van 2020 vond plaats in het vierde kwartaal. Belgische bedrijven deden voor 3,6 miljard euro overnames en staan daarmee internationaal op de 26ste plaats.

“De dalende rente ondersteunt de private-equitybedrijven, die op enorm veel cash zitten”, weet Meeus. “Dat kapitaal zoekt zijn weg naar investeringen. In het vierde kwartaal, toen de vaccins eraan kwamen, durfden zeker Europese en Aziatische investeerders weer transacties aan.” In Groot-China steeg het transactievolume in het vierde kwartaal met 39 procent, in West-Europa met 28 procent. In de Verenigde Staten was er minder vertrouwen (-27%).

De niches consumptie en de detailhandel zagen de sterkste opleving. De totale transactiewaarde steeg daar met 31 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2019. De grootste daling zagen we in de biotechsector (+53%). “Twee of drie jaar geleden waren megadeals gebruikelijker in de gezondheidssector, maar nu zien we meer kleine en gerichte overnames, en een stijging van de partnerovereenkomsten”, verklaart Meeus.

Groeiend vertrouwen

Meeus denkt dat het vertrouwen de volgende maanden nog zal groeien. Hij verwacht dat met Joe Biden in het Witte Huis de politieke rust in de Verenigde Staten herstelt en de handelsrelaties met China verbeteren. De brexit wordt in beheersbare banen geleid. De Europese Unie werpt een monetaire dam op tegen de ergste financiële gevolgen van de crisis. Bovendien versnelt de verspreiding van vaccins. “Het glas is eindelijk halfvol. Behalve in het worstcasescenario van een verwoestende derde golf is het groeiende vertrouwen positief voor de economie.”

Coronavrees ebt stilaan weg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content