Coronaproof betalen

CONTACTLOOS BETALEN Kan door uw kaart of smartphone bij de terminal te houden, of door een QR-code te scannen. © Getty Images

De coronapandemie heeft cash in de ban geslagen. Bankbiljetten en muntstukken kunnen virussen overdragen. Winkels vragen hun klanten om elektronisch te betalen, het liefst nog contactloos.

De banksector heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op contactloos betalen. Die oplossingen zijn handig, nu het contact met cash of de toetsen van een betaalterminal in een winkel het risico op een covid-besmetting inhoudt. Volgens de recentste cijfers van de bankenfederatie Febelfin is in ons land al 73 procent van alle debetkaarten (Bancontact/Maestro) uitgerust met een NFC-chip (NFC staat voor near field communication), te herkennen aan het logo met de vier gebogen radiogolfjes. Elke nieuw uitgereikte kaart heeft in principe zo’n chip.

Maar er zijn grote verschillen. Met 97 procent van de door KBC uitgereikte debetkaarten kunt u al contactloos betalen, bij BNP Paribas Fortis is dat 90 procent. Argenta heeft de NFC-technologie nog maar in een vierde van zijn betaalkaarten geïntegreerd. Ook bij Crelan en bpost bank is er nog werk aan de winkel. Klanten kunnen wel een aangepast exemplaar aanvragen. De bank bepaalt of ze daar kosten voor aanrekent.

Ook kredietkaarten volgen die trend. “Met de overgrote meerderheid van onze kaarten kun je al contactloos betalen”, zegt Jean-Marie de Crayencour, de countrymanager van Visa Belux. “Als dat nog niet het geval is, kun je aan je bank een nieuwe aanvragen.” Bij concurrent Mastercard gaat het om de helft van de kaarten, stelt communicatiemanager Amandine Servotte. “Een andere aanvragen is altijd mogelijk.”

Opeenvolgende betalingen

Bij een contactloze betaling hoeft u uw kaart niet in de betaalterminal te stoppen. Het volstaat die even naast de terminal te houden, op maximaal 10 centimeter afstand. Tot voor kort gebeurden transacties tot 25 euro automatisch. Er gold een limiet van 50 euro voor meerdere contactloze betalingen op rij. Wie een van die grensbedragen overschreed, moest alsnog zijn code intoetsen.

Na de uitbraak van de coronacrisis besliste Febelfin die limieten op te trekken. Het maximumbedrag per verrichting steeg van 25 naar 50 euro, en de cumulatieve grens van 50 naar 100 euro. “Doe je bijvoorbeeld opeenvolgende betalingen van 10, 45, 25 en nog eens 25 euro, dan moet je bij de laatste verrichting je betaalkaart in de terminal steken en je code intikken”, klinkt het. “Maar daarna kun je weer contactloos betalen zonder pincode.” Er is geen daggrens.

“Bij het optrekken van zo’n limiet wordt een afweging gemaakt tussen het gebruiksgemak en de veiligheid”, weet professor Leo Van Hove, expert in betaalsystemen aan de VUB. “De recente verhoging in België ligt in lijn met die in de andere Europese landen: ook in Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland is het maximumbedrag vastgelegd op 50 euro.”

Met de smartphone

Contactloos betalen blijft niet beperkt tot bank- en kredietkaarten. Ook voor de smartphone bestaan apps die dat mogelijk maken. Wie de Payconiq by Bancontact-app op zijn Android-toestel geïnstalleerd heeft, kan zijn telefoon eveneens naast de terminal houden om te betalen. Zowat alle Belgische banken ondersteunen de app. De koppeling met uw bankkaart is kinderspel. Voor bedragen tot en met 25 euro is geen bevestiging nodig. Voor hogere transacties moet u wel uw pincode ingeven op uw toestel.

IPhones hebben zo’n Tap & Pay-functie nog niet. Payconiq by Bancontact heeft daar een oplossing voor, die op elke smartphone werkt. Daarmee kunt u betalen door een QR-code te scannen op een sticker in de buurt van de kassa of op de betaalterminal. Na het scannen verschijnt het bedrag op het scherm van uw smartphone. De betaling bevestigt u met uw code.

Sommige banken hebben een eigen systeem. Met de Belfius Mobile- en de KBC Mobile-app kunt u eveneens contactloos betalen door uw Android-telefoon dicht bij de betaalterminal te houden. U kunt daarmee ook QR-codes scannen aan de kassa. Andere spelers maken voor hun bankapp gebruik van de Bancontact-functie. De mogelijkheden zijn dus doorgaans dezelfde als die van Payconiq by Bancontact, maar zo bundelen de banken al hun financiële diensten in één overzichtelijk app.

Overigens desinfecteert u het best het scherm van uw telefoon regelmatig, want ook daarop kan het coronavirus volgens sommige studies mogelijk enkele uren overleven. Afhankelijk van het type toestel kunt u een betaling ook bevestigen met een vingerafdruk of via gezichtsherkenning, in plaats van met een code. Zo beperkt u de fysieke aanraking tot een absoluut minimum.

Apple Pay

Met de komst van Apple Pay kregen ook iPhone-gebruikers een contactloze NFC-oplossing. Die is enkel toegankelijk voor klanten van BNP Paribas Fortis, de dochterbanken Fintro en Hello bank! en enkele nichespelers zoals N26, Bunq, Buy Way, Revolut en Monese. Debet- en kredietkaarten zijn makkelijk aan de app te koppelen. Betalen doet u ook daar door uw telefoon bij de betaalterminal te houden. De transactie bevestigen gebeurt via een pincode, een vingerafdruk of gezichtsherkenning.

U kunt Apple Pay in principe gebruiken aan elke betaalterminal die contactloos betalen toelaat. “De limieten zijn dezelfde als die van de daaraan gekoppelde bankkaarten”, zegt Hilde Junius van BNP Paribas Fortis. “Met een gelinkte debetkaart kunnen onze klanten tot 2500 euro per week in winkels betalen. Ze kunnen die limiet laten optrekken. Dat is ook het geval voor de aan Apple Pay gekoppelde kredietkaarten.”

Google Pay

Android-smartphones vinden op hun toestel Google Pay. Die app is toegankelijk voor klanten van dezelfde banken die Apple Pay ondersteunen, plus KBC. Ook daarmee betaalt u door uw telefoon naast de terminal te houden en de transactie te bevestigen. De app hanteert, net zoals Apple Pay, dezelfde limieten als die van de daaraan gekoppelde bankkaarten.

“Zoals bij elke technologische innovatie is het normaal dat verschillende spelers zich op de markt van de contactloze betalingen begeven”, zegt professor Van Hove. “Toch valt de wildgroei in ons land nog goed mee. De samenvoeging van Bancontact en Payconiq tot één app vorig jaar was zelfs een eerste stap in de richting van universaliteit. Maar uiteindelijk bepaalt de consument welke oplossing overleeft. Naar mijn gevoel maakt de NFC-technologie op termijn meer kans dan de systemen die werken met QR-codes.”

Met de smartwatch

Ook met een smartwatch kunt u contactloos betalen. Houders van een Apple Watch kunnen daar Apple Pay aan koppelen. Ook de sporthorloges van Garmin en Fitbit bieden met Garmin Pay en Fitbit Pay een vergelijkbare dienst. Die wearables kunnen worden gekoppeld aan de betaalkaarten van de BNP Paribas Fortis-groep, Belfius en KBC.

73 procent

van alle debetkaarten in ons land is uitgerust met een NFC-chip voor contactloos betalen.

50 euro

is het maximumbedrag voor één contactloze betaalverrichting.

100 euro

is het bedrag waarmee u aankopen contactloos kunt betalen zonder uw code te moeten ingeven.

Waar wordt contactloos betaald?

Naar aanleiding van de coronacrisis onderzocht BNP Paribas Fortis waar Belgen vooral contactloos betalen. Bijna de helft van alle transacties worden geregistreerd in supermarkten en kruidenierszaken (47%). Voedingszaken zoals slagerijen en afhaalrestaurants vertegenwoordigen 19 procent, gevolgd door bakkers (18%), benzinestations (6%) en apotheken (3%). Het gemiddelde bedrag per verrichting bedraagt 23,60 euro, goed voor een toename tot 40 procent tegenover het precoronatijdperk.

De betaalterminals die Worldline, de grootste provider in ons land, de afgelopen vijf jaar installeerde in Belgische handelszaken, laten allemaal contactloze betalingen toe. “Dat is standaard geworden”, zegt de woordvoerder Eric Spapens. “Een handelaar kan ervoor kiezen bepaalde kaarten – bijvoorbeeld kredietkaarten – niet te aanvaarden in zijn zaak, ondanks het feit dat de betaalterminal die technisch wel aankan. Hij kan de contactloze functie zelfs desactiveren.”

smartwatch Ook met een smartwatch kunt u contactloos betalen.
smartwatch Ook met een smartwatch kunt u contactloos betalen.© Getty Images
Coronaproof betalen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content