‘Corona was een godsgeschenk’

Ludo Wijckmans studeerde af als ingenieur elektronica. “Van jongs af was ik geboeid door hoe economische activiteiten lopen”, legt hij uit. “Hoe worden nieuwe producten ontwikkeld? Hoe breng je ze op de markt? Maar ook: welke rol speelt technologie in die processen?” Het bracht hem tijdens zijn loopbaan onder meer bij Xylos en Microsoft. Nu is hij de CEO van het consultancybedrijf Xplus.

Wat zette u aan om dit te doen?

LUDO WIJCKMANS. “Dat we ons richten tot bedrijven die op het punt staan een structurele verandering in te zetten, of daar net mee begonnen zijn, spreekt me erg aan. Wat wij doen kun je het best onder de noemer ‘bedrijfsarchitectuur’ onderbrengen. Eerst wordt de strategie uitgestippeld, waarna de architectuur bepaald wordt. In een volgende fase volgt de juiste implementatie.”

Kunt u dat met een concreet voorbeeld illustreren?

WIJCKMANS. “Een herkenbare vertrekpositie is een bedrijf dat een overname doet en die nieuwe entiteit in zijn organisatie wil onderbrengen. Beide hebben processen en een strategie ¬ kortom: een manier om de dingen te doen. Wij bekijken hoe die tot één homogeen geheel verwerkt kan worden. Een typevoorbeeld is ook een traditionele retailer die naar e-commerce wil evolueren.”

Hoe blikt u op dit eerste jaar terug?

WIJCKMANS. “Het kan misschien wat vreemd klinken, maar corona was voor ons een godsgeschenk ( lacht). Het was maatschappelijk natuurlijk een vreselijke periode, maar het heeft ook een aantal interessante dingen naar boven gebracht. Heel wat bedrijven werden abrupt met uitdagingen geconfronteerd. De systemen die ze hadden, bleken niet te voldoen. Ze begrepen dat het anders moesten aanpakken én snel. Corona is een accelerator geweest.”

En abstractie makend van corona?

WIJCKMANS. “Er is een belangrijke trend die zich al een hele tijd aftekent. In de informatisering worden de dingen vaak pragmatisch aangepakt, terwijl een meer structurele benadering zich opdringt. Ik maak wel eens de vergelijking met de typisch Vlaamse bouwwoede. Je bouwt een huis, met een garage eraan, dan nog een veranda en wie weet welke koterij nog meer. Het is ook zo met IT. Naarmate je bijbouwt, wordt het onderhoud moeilijker en kostelijker.”

Hoe kijkt u naar de toekomst?

WIJCKMANS. “De grote uitdaging zal erin bestaan geschikte mensen op te leiden. Je merkt dat degenen die in de jaren tachtig en negentig de systemen ontworpen hebben, vandaag met pensioen gaan. Hierdoor verdwijnt heel wat kennis. Daar moeten we een gigantische inspanning coaching en training tegenover stellen. Dat er een enorm tekort is aan de juiste mensen, is natuurlijk vervelend. Maar er zit ook een positieve kant aan: deze situatie biedt enorme carrièrekansen.”

Waar mag men u over enkele jaren op afrekenen?

WIJCKMANS. “Groei is ondubbelzinnig onze ambitie. Hoe groot die zal zijn, is moeilijk te voorspellen. Onze afhankelijkheid van specialisten met kennis en ervaring zal een determinerende factor zijn. Wat ik wel weet, is dat die groei ook in Nederland en Frankrijk gerealiseerd zal worden. Al dan niet organisch.”

Ludo Wijckmans

Is: CEO van Xplus

Vrije tijd: fietsen, tuinieren en koken met en voor familie en vrienden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content