‘COMMUNICATIE IS DE SLEUTEL VOOR EEN GESLAAGDE EXIT’

Als reactie op de crisis heeft de Europese Centrale Bank (ECB) noodmaatregelen getroffen om de ineenstorting van het Europese financiële systeem en het einde van de euro te vermijden. Die uitzonderlijke maatregelen zijn nog altijd van toepassing. De basisrente van de ECB bevindt zich op het historisch lage niveau van 0,50 procent. Het Europees Stabiliteitspact, waardoor de ECB onder voorwaarden obligaties van eurolanden in moeilijkheden kan opkopen, is nog altijd beschikbaar voor landen die dat nodig zouden hebben. De ECB heeft ook twee zogenoemde LTRO-programma’s gelanceerd, om de Europese banken nieuw leven in te blazen. In totaal werd aan de financiële sector voor 1000 miljard euro aan langetermijnleningen toegestaan tegen een bodemrente van 1 procent.

“We zullen niet onmiddellijk een einde maken aan de steunmaatregelen voor de Europese economie. Ze zullen van kracht blijven zolang dat nodig is. Maar ooit zal de situatie zich weer normaliseren”, zegt Benoît Coeuré, lid van het uitvoerend comité van de Europese Centrale Bank (ECB), tijdens een toespraak in Frankfurt. De financiële markten zijn als de dood voor het einde van het steunbeleid van de centrale banken. De beursvolatiliteit van de jongste weken is in grote mate te wijten aan de vrees voor een te snelle afbouw van die maatregelen.

“We moeten nu al een uitstapstrategie voorbereiden en er op een goede manier over communiceren. Communicatie is de sleutel voor een geslaagde exitstrategie”, aldus Benoît Coeuré. Volgens hem zal het voor de ECB eenvoudiger zijn een einde te maken aan de steunmaatregelen dan voor andere centrale banken zoals de Amerikaanse Federal Reserve of de Japanse centrale bank. “De noodmaatregelen die wij hebben getroffen, doven automatisch en geleidelijk uit naarmate de behoefte eraan verdwijnt. En als we in de eurozone worden geconfronteerd met een overmatige liquiditeit, kunnen we die nog altijd indammen met tegenmaatregelen.”

Op de vraag wanneer de ECB terugkeert naar een normale situatie is nog geen antwoord. Benoît Coeuré: “De Europese economie wordt nog altijd voornamelijk gefinancierd door de banken. De kapitaalmarkt is slechts goed voor 20 procent van de totale financiering van de economische activiteiten in de eurozone. In de Verenigde Staten is de kapitaalmarkt essentieel voor het economische leven. Europa zou de rol van de kapitaalmarkt moeten versterken.”

Coeuré geeft toe dat de ECB een deel van haar bewegingsvrijheid heeft verloren door de kwetsbaarheid van de financiële sector. “De crisissen die ons hebben getroffen, hebben de banksector verzwakt. We moeten er zeker van zijn dat de financiële sector opnieuw stevig op zijn benen staat voordat we een renteverhoging kunnen overwegen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content