Commedia dell’arte

Danieli Il Divino is een unieke brasserie waar stijl, zuiderse charme en gezelligheid op een perfecte manier gecombineerd worden.

Uit eten gaan behoort een ontspannen plezier te zijn. Feestenbouwer Renzo Mela heeft dat begrepen en maakte van zijn Italiaanse brasserie een tafeltheater waar hij en het publiek dagelijks deel uitmaken van de wervelende live-show. Deze Italiaan, die er met zijn paardenstaart uitziet als een theaterdirecteur uit een film van Fellini, kent al wat er van Antwerpen tot Amsterdam aan “big shots” rondloopt bij voornaam. Renzo stond aan de basis van succesclubs ( Ancienne Belgique en Mamounia) en had een restaurant aan de de Keyserlei. Enkele jaren terug verhuisden potten en pannen naar het koetshuis van het kasteel Den Brandt. Daar opende hij ‘s lands eerste Italiaanse brasserie.

Danieli Il Divino ligt verscholen tussen de uitlopers van het Nachtegalenpark. Voor en achter het fraai gedecoreerde tafeltheater bevinden zich riante terrassen waar het ‘s zomers, in de schaduw van oude eiken, goed toeven is. Aan de binnenkant van de zware buitendeur en het pluchen tochtgordijn ontvouwt zich het verrassend toneel. De scène is naar achter uitgebreid met behulp van een honderd jaar oude serre uit smeedijzer en glas. Sfeerbepalend in het decor zijn : in marmermotief beschilderde muren, oude lusters en toortsen, lambriseringen met spiegels, vriendelijke obers met lange voorschoten aan en met smetteloos wit linnen gedekte tafels.

Danieli heeft een niet-alledaagse wijnkaart, waarop 26 verschillende Brunello’s voorkomen. Om rijkaards te behagen, is er een zeldzame Château Le Pin, cru exceptionnel de Pomerol ’92 (25.000 fr.) en een Romanee Conti, domaine de la Romanee Conti ’72 (31.000 fr.). Gelukkig zijn er ook billijke kwaliteitswijnen zoals een zelf ingevoerde Rivarossa, M. Schiopetto ’94 uit Friuli (990 fr.) en een Chianti Classico Poggio A’Fratti van Rocca di Castagnoli ’90 (1250 fr.). Wij kozen een Lambrusco als gekoelde zuiderse rode sprankelwijn van Gola, die door zijn onbekommerde fruitigheid en de prik op de tong als limonade de keel in ging (850 fr.).

In het bord kwam mille foglie di melanzane con basilico e parmigiano al forno (360 fr.) : duizendblad van reepjes aubergine met gesmolten kaas en basilicum. Daarna kwam il duo di fettuccine all’uovo e nero di seppia (490 fr.) : royaal besauste tweekleurige lintspaghetti met fijne gerookte zalm en surrogaatkaviaar. Om af te sluiten, was er crème caramel met fruit (280 fr.). Mijn tafelgenote koos voor carpaccio van jong ossenvlees (390 fr.), dat te koud op tafel kwam en zelf gekruid diende te worden met olijfolie, peper en zout, en als hoofdgerecht een uitstekende pizza ai quattro formaggi (350 fr.).

PIETER VAN DOVEREN

Renzo Mela Directeur van een vermakelijk tafeltheater zonder weerga.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content