Het was groot feest in het wereldberoemde Brusselse restaurant Comme chez Soi. Op 7 april werd er de twintigste verjaardag van de derde Michelin-ster gevierd. Dat een restaurant zo lang de hoogste waardering van Michelin krijgt toebedeeld, is uiterst zeldzaam - een bewijs van de constante kwaliteit bij Comme chez Soi. Eigenaar en chef-kok Pierre Wynants kreeg voor de gelegenheid uit handen van de voorzitter van L...

Het was groot feest in het wereldberoemde Brusselse restaurant Comme chez Soi. Op 7 april werd er de twintigste verjaardag van de derde Michelin-ster gevierd. Dat een restaurant zo lang de hoogste waardering van Michelin krijgt toebedeeld, is uiterst zeldzaam - een bewijs van de constante kwaliteit bij Comme chez Soi. Eigenaar en chef-kok Pierre Wynants kreeg voor de gelegenheid uit handen van de voorzitter van Les Grandes Tables du Monde - Traditions & Qualité de Zilveren Medaille van de stad Parijs, een onderscheiding met de handtekening van de Franse president, die zelden buiten Parijs en voor het eerst buiten de Franse grens werd overhandigd. Een select gezelschap, onder wie bevriende collega's als Jean-Pierre Bruneau en Paul Haeberlin, kon genieten van een feestmenu. Hoewel het gebeuren in het teken stond van Michelin, was er geen Michelin-afgevaardigde te bespeuren. De culinaire rechters van Michelin verkiezen anoniem te blijven: geen spaghetti-arrest dus. In de keuken stond ook vriend Michel Troisgros aan het fornuis. Michel Troisgros deed immers stage in Comme chez Soi toen de derde ster viel. Het gemeenschappelijk samengestelde menu luidde: bouillon van bonte kamschelp met zachte pepers en salie, gebakken snoekbaars met krokante Jabugo-ham en lentekruiden, pannetje met rivierkreeftjes, stukjes peer, prei en truffel Michel Troisgros, speenvarken met verse morieljes, asperges, tuinbonen en klein worstje van de schouder, de frisheid van citrusvruchten in gelei van steranijs met Mandarine Napoléon en lauwe chocoladetaart Michel Troisgros. Bij zo'n historische maaltijd horen historische wijnen. De kurken knalden en de glazen werden gevuld met Cuvée Maison Brut Impérial, Moët et Chandon '92 in magnum, Riesling Cuvée Frédéric Emile, F.E. Trimbach 1989 in magnumverpakking, Meursault "Les Rougeots" J.F. Coche-Dury 1992, Château l'Angelus 1990 en Rivesaltes "Les Vignobles Boudau" 1995. De geschiedenis van Comme chez Soi gaat terug tot 1926, toen Georges Cuvelier het restaurant Chez Georges, Comme chez Soi opende aan de Maurice Lemonnierlaan 137. Dochter Simone trouwde in 1937 met Louis Wynants, een leerling-slager die het vlees aan de keukendeur bracht. Twee jaar later werd Pierre geboren. Hij kreeg een gedegen opleiding ( Ceria, Le Moulin Hideux, Le Grand Véfour, Tour d'Argent) en paste de regels van la haute cuisine française toe op de simpele en eerlijke keuken van zijn vader. PIETER VAN DOVEREN