Comfort food

© Daniel Geeraerts

Gent heeft met zijn 260.000 inwoners niet het formaat van een wereldstad. Toch is de horeca er levendiger dan om het even waar in België. Gent groeide door de aanwezigheid van topkoks zoals Kobe Desramault, Michaël Vrijmoed en Olly Ceulenaere uit tot een ware kweekvijver van jong talent. Nieuwkomers trekken volle eetzalen.

De jongste nieuwkomer is Door 73, dat opende op 4 oktober. De ruime eetzaal is toegankelijk via een charmant, oud bakkerswinkeltje. In de tegelvloer staat nog de vroegere naam Merlijn vermeld. Het winkeltje is ingericht als loungebar. De meeste bezoekers lopen door naar het achterhuis. Daar stroomt het licht overdag binnen via dakkoepels. De inrichting is bescheiden. Vanuit de hoogte dalen hangplanten neer, langs de muren staan banken bekleed met fluweel en er is een gastentafel voor grotere gezelschappen.

Men kijkt uit op de keuken, waar chef-kok Eric Ivanides aan het werk is. Hij is van Griekse oorsprong en was jaren de rechterhand van de Braziliaan Marcello Ballardin, die wat verder in de straat zijn gastronomisch restaurant Oak uitbaat. Ivanides werd twee jaar lang gevormd in het restaurant Pure C in Cadzand.

In Door 73 delen de klanten gerechten en bijgerechten. De kookstijl is geïnspireerd op reiservaringen en is een versmelting van nostalgisch Belgisch, Mediterraans en Aziatisch. Moussaka, hutsepot of ragout: de gerechten zijn veelal basic en behoren tot de categorie comfort food.

Wij begonnen met een lekkere dip van frisse guacamole met jalapeno, tomaat en verlicht met yoghurt (10 euro). Er waren twee rustieke hoofdgerechten: gehaktballen in tomatensaus met fijn geraspte pecorinokaas (22 euro) en ‘ grandma’s meat loaf‘ gemaakt van kalfs- en varkensgehak, opgediend met vleesjus en een boterzachte aardappelpuree (27 euro). Daarbij kwamen, op aanraden van de ober, twee bijgerechten: herfstsalade van roodloof, platte peterselie, rozijntjes, pijnboompitten, parmezaan, broodkorstjes met look en een dressing met honing en witte balsamico (13 euro) en smakelijke pompoengnocchi met crème van spinazie (13 euro). Hoewel de machtige hoofdgerechten het buikje vulden, konden wij het niet nalaten van de verse appeltaart met custard (8 euro) en de karameltaart (8 euro) te proeven. Beide werden opgediend met vanille-ijs en waren verfijnder dan de rest van de maaltijd.

Door 73

Hoogstraat 73

9000 Gent

Tel. 09/277.00.00

Zondag, maandag en dinsdagmiddag gesloten.

Kader: bescheiden

Onthaal: vlot, op brasserieniveau

Keuken: fusion van reiservaringen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content