Comeback kid

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Intel was de voorbije jaren geen technologiester meer op Wall Street. 2014 moet het jaar van de terugkeer worden.

Intel stond begin dit jaar op heel wat favorietenlijstjes voor 2014, waaronder dat van het gezaghebbende Amerikaanse beursblad Barron’s. Het aandeel van het Amerikaanse technologiebedrijf is al enkele jaren een serieuze achterblijver op Wall Street. Het noteert amper hoger dan twee jaar geleden, terwijl de Nasdaq-index in die periode met 45 procent is geklommen. Intel staat traditioneel sterk in het segment van de microprocessoren voor pc’s en laptops, waar de groep over een marktaandeel van ongeveer 80 procent beschikt. Maar de omvang van die markt kalft de voorbije jaren af door de lagere pc-verkopen.

Daarnaast heeft Intel een belangrijke positie in het datacentersegment met processoren voor servers, cloudcomputing en opslagsystemen. Halfgeleiders voor mobiele toestellen waren tot nog toe de zwakke plek in het aanbod. De concurrerende chips van ARM Holdings verbruikten veel minder energie en waren meestal niet duurder. Maar Intel heeft zwaar geïnvesteerd om het marktleiderschap van ARM aan te vallen. 2014 moet het kanteljaar worden. Intel wil dit jaar minstens 40 miljoen halfgeleiders voor mobiele toestellen verkopen. Dat zou een verviervoudiging op jaarbasis zijn en een marktaandeel van 22 procent opleveren op de tabletmarkt (ex-Apple).

Intel rekent daarvoor op Bay Trail, een nieuwe processorfamilie die een laag stroomverbruik koppelt aan hoge prestaties. Bay Trail is niet alleen geschikt voor tablets, maar ook voor desktops en laptops, en kan zowel in Windows- als in Android-toestellen worden gebruikt. Intel wil die productfamilie na 2015 opsplitsen in aparte chipsets voor het hogere en het lagere marktsegment. Het technologiebedrijf kan die kostenefficiënter produceren dan de concurrentie.

De cijfers over het vierde kwartaal voldeden niet helemaal aan de analistenconsensus. De omzet van 13,8 miljard dollar, of een toename met 2,6 procent, lag nog wel boven de gemiddelde analistenverwachting van 13,7 miljard dollar. Maar de winst per aandeel kwam met 0,51 dollar per aandeel net uit onder de analistenconsensus van 52 dollarcent per aandeel. Voor het lopende kwartaal mikt Intel op een omzet tussen 12,3 en 13,3 miljard dollar. Dat is perfect in lijn met de analistenverwachting van 12,8 miljard dollar. Zowel de omzet als de winst evolueert de voorbije jaren niet gunstig. De omzet stagneert in de buurt van 53 miljard dollar, en de winst gaat de laatste twee boekjaren in dalende lijn, van 2,39 dollar per aandeel voor 2011 naar 1,88 dollar per aandeel voor 2013.

Na twee ontgoochelende jaren wil Intel een comeback maken. Tegen 13,5 keer de winst 2014 en een dividendrendement van 3,5 procent is Intel een van de goedkopere technologieaandelen. Het aandeel is koopwaardig, om te mikken op een herstel vanaf dit jaar.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content