Collega’s, maar niet echt

Veel zelfstandigen werken van thuis uit. Zo kunnen ze flexibel inspelen op allerlei situaties en hoeven ze geen geld te besteden aan een duur kantoor. Toch is sociaal contact vaak onmisbaar voor het succes van hun zaak. Een flexibele werkplek én menselijk contact: coworking biedt het allebei.

“Coworking staat voor een groep mensen die dezelfde waarden delen over samenwerken. Mensen die de handen in elkaar willen slaan, in plaats van elk hun ding te doen”, zegt de Duitser Peter Schreck, oprichter van Coworking Cologne. Ook Jean-Yves Huwart, oprichter van Entreprise Globale en medeorganisator van de conferentie Coworking Europe 2010, schaart zich achter dat principe. “Bedrijvencentra zullen zeggen dat ze dit al jaren doen. Fout. Wat zij doen, is een bureau, een tafel en een fax ter beschikking stellen.” Bij coworking gaat het om een community, een netwerk van professionals uit allerlei domeinen. Voor een prijs berekend volgens de tijd die ze er doorbrengen, werken ze in een gemeenschappelijk kantoor. Zo kunnen ze groeien, klanten en partners vinden of nieuwe projecten lanceren, legt Huwart uit.

Een team van coworkers

Zelfstandigen die van thuis uit werken, voelen zich vaak sociaal geïsoleerd. “Ik was het beu om thuis te werken. Soms ging ik naar het winkelcentrum in mijn buurt om stemmen te horen en mensen te zien”, vertelt Dave Ruzius. Dat dreef hem ertoe om in juni 2010 het Praagse netwerk The Works op te richten. De groep zelfstandigen ontmoet elkaar geregeld in cafés, winkelgalerijen of “op elke plek met stopcontacten en een wifi-netwerk”. Volgens Ruzius draait het bij coworking om het groepsgevoel: “Het is geen werkplek, maar een werkhouding.”

Als lid van The Hub in Brussel deelt Huwart dat standpunt: “Het managen van de groep is het belangrijkste element om coworking te doen slagen. In The Hub organiseren de hosts evenementen om het contact tussen de zelfstandigen te bevorderen. Communicatie, netwerking en animatie zijn belangrijk om een groepsgevoel te creëren.” Resultaat: de zelfstandigen zijn niet bang om hun ‘collega’s’ om feedback te vragen of een project voor te stellen tijdens een gezamenlijk evenement.

Leve de diversiteit

Volgens Ruzius is diversiteit belangrijk voor het evenwicht in de groep. Coworking moet dus mensen uit allerlei vakgebieden aantrekken. Huwart: “Als je mensen met een totaal andere zienswijze ontmoet, kom je tot meer innovatieve of minder voor de hand liggende oplossingen. Dat vertaalt zich in betere producten of diensten.” Zo groepeert The Hub mensen uit de meest diverse sectoren: consultancy, groene technologie, communicatie, non-profit, evenementensector, industrieel design. En The Works telt zelfs een tenniscoach onder zijn leden.

Een laptop en wifi volstaan

Zo’n werkomgeving is niet voor iedereen weggelegd. “Sommigen vinden het te druk”, zegt Huwart. Ook starters die met veel personeel werken of bepaalde informatie geheim willen houden, kunnen een probleem hebben met coworking. Het systeem richt zich vooral tot zelfstandigen die weinig materiaal nodig hebben om hun zaak te runnen. Meestal zijn er wel wat bergvakken voorzien, maar de echte doelgroep heeft genoeg aan een laptop. “Zes jaar geleden was dit soort van werkplek nog ondenkbaar. Het trekt werknomaden aan die tevreden zijn met een laptop en wifi”, aldus Huwart.

Internationalisering op komst

Om aan de noden van die nomaden te voldoen, zoeken coworkingkantoren contact met elkaar. Dat is ook wat de organisatoren van Coworking Europe 2010 willen bereiken: bruggen bouwen, banden smeden, samenwerking uitlokken. Volgens Huwart telt Europa meer dan 140 coworkingkantoren. Sommige, zoals Coworking Visa en The Hub, bieden hun leden de mogelijkheid om tijdens buitenlandse zakenreizen in een partnerkantoor te werken.

Huwart gelooft dat samenwerking tussen coworkingkantoren het kmo’s ook makkelijker kan maken om internationaal door te breken. “Een coworkingkantoor is een lokale ankerplaats bij de internationale ontwikkeling van een activiteit. Wil ik de Duitse markt betreden, dan kan ik bijvoorbeeld contact opnemen met een coworkingkantoor in Frankfurt. Ik vind er mensen die de juiste contacten hebben, concrete informatie kunnen geven en meteen snappen wat ik zoek, omdat we dezelfde mentaliteit delen.”

Op 19 en 20 november is The Hub Brussels gastheer van de conferentie Coworking Europe 2010. Het evenement wordt aangekondigd als de eerste Europese coworkingconferentie en wil een overzicht geven van de Europese initiatieven ter zake.

coworkingeu.wordpress.com

Jean-Yves Huwart is de oprichter van Entreprise Globale, een economische denktank. Hij is lid van het coworkingkantoor The Hub Brussels en medeorganisator van het evenement Coworking Europe 2010.

Dave Ruzius stond aan de wieg van The Works, een groep flexwerkers die afspreken via www.theworks.cz. Ze ontmoeten elkaar in cafés of winkelgalerijen om zij aan zij te werken en contacten te leggen. Ruzius is een van de sprekers op Coworking Europe 2010.

Ook Peter Schreck komt zijn project voorstellen op Coworking Europe 2010. Hij is een van de twaalf oprichters van Coworking Cologne. Daarnaast is hij betrokken bij de ontwikkeling van www.coworking.de, een portaalsite van Duitse coworkingkantoren.

Lara van Dievoet

“Wil ik de Duitse markt betreden, dan kan ik contact opnemen met een coworkingkantoor in Frankfurt”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content