COI. LEVE DE STAATSHERVORMING

Elke staatshervorming is een nieuwe professionele uitdaging voor softwarebedrijf COI.

De NV COI is geen softwarebedrijf zoals de andere. De onderneming is gegroeid vanuit een merkwaardige struktuur.

In 1973 ontstond Vlabric, het Vlaams-Brabants Informaticacentrum. Deze vzw was en is een centrum, opgericht deels op initiatief van de overheid, belast met informaticawerkzaamheden voor gemeenten en steden in de Vlaams-Brabantse regio. De vzw buigt zich sinds de staatshervorming ook over informaticaprojekten in de zich nog onwennig ontwikkelende provincie Vlaams-Brabant.

Een tweede vzw is COI Vlaams Informaticacentrum, dat in opdracht werkt van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

De vzw COI (zonder meer) bestaat ook en behandelt informaticaproblemen voor de federale overheid en enkele parastatalen.

De NV COI tenslotte is het bedrijf dat de volledige computerinfrastruktuur en de netwerken beheert, evenals het gebouw aan de Interleuvenlaan in Heverlee waar de drie verenigingen gehuisvest zijn.

De NV doet wat men van een NV mag verwachten. Ze heeft een omzet, winst, investeringen én konkurrenten. De zaken gaan goed, overigens. Het omzetcijfer steeg het vorige boekjaar met een opmerkelijk sprongetje van bijna 789 miljoen in 1992 naar 940 miljoen in 1993. De klant is de overheid, op alle mogelijke niveaus van onze ingewikkelde Belgische staatsstruktuur.

Het produkt laat zich minder makkelijk omschrijven. Volgens direkteur Willy Van Esch is het niet zo dat de 125 personeelsleden programma’s ontwikkelen die gewoon aan de gebruiker worden geleverd. “De informatica voor de overheid is slechts een middel. Wij leveren ook de nodige begeleiding en werken mee aan de organizatie. Anders bestaat het risico dat we lange procedures met omwegen gaan automatizeren met als enig effekt dat die lange procedures wat versneld worden, maar toch niet leiden tot een efficiënte werking. “

Onbetwistbare bindingen met de staat willen geenszins zeggen dat COI een soort van informatizeringsmonopolie zou bezitten. De sterke marktpositie moet jaar na jaar verdiend worden en hiervoor dienen belangrijke investeringsprojekten. In 1993 ging meer dan 175 miljoen naar informatietechnologie. Belangrijke nieuwe projekten als een nieuwe gemeentelijke boekhouding en eentalige programma’s voor de provincie Vlaams-Brabant vergden 21,7 miljoen extra. Een kleine 11 miljoen gaat jaarlijks naar opleiding en training. Een meer dan verantwoorde uitgave, vindt algemeen direkteur Tony Wouters : “Ons kapitaal is ons personeel, niet de computers. Onze konkurrenten zijn geen kleine jongens. Onze kracht ligt in onze voorsprong en daarom investeren wij in know-how en skills die zuiver overheid-gericht zijn. “

PPG

TONY WOUTERS EN WILLY VAN ESCH (COI) “Ons kapitaal is het personeel, niet de computers. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content