Cocktail

VBO – Regering

Het VBO nodigt elk jaar de regeringsleden uit op een receptie, maar naar de titel boven deze foto’s starend, bedacht ik me dat het misschien geen slecht idee zou zijn om een regering met zakenmensen op te zetten. Kandidaat-ministers zijn dan Daniel Janssen, voorzitter Solvay; Christian Dumolin, voorzitter Koramic Investment Group; Herman Daems, voorzitter Gimv en Barco en Jean-Louis de Cartier de Marchienne, voorzitter bestuurscomité Etex Group. Benieuwd of zij, net als Philippe Muyters (zie blz. 30), zullen vinden dat ze dan pas écht hard moeten werken.

“Er was eens een staatssecretaris van Budget. In België.” Echt waar, de gebroeders Grimm zijn ooit aan dit verhaal begonnen, maar zijn dan gestopt wegens te ongeloofwaardig. En geef toe, rijm die eerste zin maar eens met een staatsschuld van een kleine 300 miljard euro en een gat in de begroting van 25 miljard. “Maar deze man heeft mij beloofd dat hij héééééééééél hard zal werken”, zo introduceerde Luc De Bruyckere, CEO Ter Beke en voorzitter Voka, de staatssecretaris van Budget, Melchior Wathelet, bij Philippe Lambrecht, bestuurder VBO en Axel Miller, partner Petercam en ex-topman Dexia.

Weet u waarom de federale regering pas vorige week uitpakte met de zwaardere belastingen op bedrijfsauto’s en die dieseltaks? Wel, op de VBO-receptie eind september werd dat idee zorgvuldig uit het hoofd van gastspreker en premier Herman Van Rompuy gepraat door Gaëtan van de Werve, secretaris-generaal Belgische Petroleumfederatie. Helaas ging die op 1 oktober met pensioen. Gaëtan, kom terug!

Patrick Desutter, directeur Stabo, besprak met Jean Biesmans, aannemer en voorzitter Vlaamse Confederatie Bouw; en Bruno Tobback, volksvertegenwoordiger sp.a, een zeer originele manier om uit de BAM-impasse te raken. “Als Patrick Janssens een bocht van 180 graden kan maken, waarom dan de Lange Wapper niet? Laat die brug gewoon halverwege de Schelde terugkeren naar Linkeroever!” Als ik me niet vergis, vinden Onze Mannen (zie blz. 8 en 42) dat ook.

Chartis

Echt waar, ik garandeer het u: Julio Portalatin, president-CEO Chartis Europe, begint elke zin met “Ik verzeker u…” Dirk Diels, gedelegeerd bestuurder Gras Savoye Belgium; Marie Gemma Dequae, directeur risk management platform Vlerick Leuven Gent Mangement School en Noël Condon, general manager Chartis België Luxemburg, wachten in spanning op het vervolg, daarvan ben ik verzekerd. En nu mag u raden in welke branche zij actief zijn.

Unizo startreceptie

Voor onze wedstrijd “Wie verzint de meest originele oproep tot samenwerking tussen de verschillende deelregeringen in dit land?” staat Unizo momenteel aan de leiding. Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder Unizo en Sabine Laruelle, minister Kmo’s en Zelfstandigen, kijken toe hoe premier en gastspreker Herman Van Rompuy een gieter krijgt aangereikt…

… terwijl Vlaams minister-president Kris Peeters een plantje kreeg, volgens kenners een gele kornoelje. Symbool voor de financiering van dit land? Of vindt Unizo dat Vlaanderen bloeit en België het geld laat wegstromen? Soit, u weet weer welke vraag gesteld, als u volgende keer Karel Van Eetvelt ziet.

Festival Van Vlaanderen

Nostalgische herinneringen roepen deze twee foto’s bij mij op. Want, tien tegen één net als Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder Febelfin en voorzitter Festival Van Vlaanderen; Paul Depreter, gedelegeerd bestuurder CIE De Meyer; Philippe Vlerick, voorzitter Vlerick Group; Jan Briers, gedelegeerd bestuurder Festival van Vlaanderen en Dirk Wauters, gedelegeerd bestuurder VRT, zat ik vroeger op een school met alleen jongens. “Jaja, en in ‘t vierde dan: die flurk van wiskunde!” “De Siffon!” “Straf dat ik moest schrijven, jong!”…

…. terwijl mijn zus naar een school met uitsluitend meisjes ging. “Bij zuster Maria, die altijd begon met ‘Lieve dames!’ vooraleer ze de resultaten voorlas”, haalden ook Sophie Detremmerie, business director Festival van Vlaanderen; Monique Van Trappen, kabinetssecretaris Brigitte Grouwels; Anne De Wolf, directeur Instituut Bedrijfsjuristen (IBJ); Lieve Vandoorne, juriste IBJ en Brigitte Grouwels, Brussels minister Openbare Werken en Gelijkekansenbeleid; herinneringen op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content