‘Coachen is aan de juiste knoppen draaien’

Kenneth Van den Broeck is een IT-expert, maar voelde dat hij meer in zijn mars had. Om te ontdekken wat, nam hij deel aan het project Young Leader, Inspiring Mentor. Met Duco Sickinghe kreeg hij een coach die perfect weet hoe het beste uit mensen te halen en wat ze ermee kunnen doen.

KENNETH VAN DEN BROECK (36) – DUCO SICKINGHE (56)

Kunt u zichzelf even voorstellen?

KENNETH VAN DEN BROECK. “Ik werk als Branch Office, Network & Data Center Manager voor Adecco. Ik ben verantwoordelijk voor de IT-infrastructuur in onze kantoren en het hoofdkantoor. Ik ben verantwoordelijk voor de uptime of het naar behoren laten functioneren van onze applicaties en netwerk. Ik werk nu al een aantal jaren in deze technische managerrol en heb het gevoel dat ik nog veel kan groeien, professioneel en als persoon.”

DUCO SICKINGHE. “Vroeger was ik manager in media, technologie en communicatie. Van 2001 tot 2013 was ik CEO van Telenet. Nu ben ik actief in Fortino Comm VA als investeerder om bedrijven te laten groeien. Ik ben ook lid van raden van bestuur. Ik geloof dat succes van een project afhangt van de motivatie van de mensen. Het verbeteren van de match tussen wat mensen graag en goed doen en hun werk is een evergreen in mijn leven.”

Waarom neemt u deel aan het project Young Leader, Inspiring Mentor?

KENNETH VAN DEN BROECK. “Ik hoopte dat mijn mentor mij op een eerlijke manier zou kunnen zeggen wat mijn groeipunten zijn, want dat zou me ongetwijfeld helpen in mijn groei als jonge manager. Ik wist dat een deelname aan dit programma niet gemakkelijk zou zijn en veel inspanning en toewijding zou vragen, maar ik was en ben nog altijd enorm gemotiveerd om in dit project te stappen.”

DUCO SICKINGHE. “De kracht van een manager is niet wat hij of zij kan. Het is het vermogen om anderen veel meer te laten doen, en hun verwachtingen ‘met hun eigen polsstok’ te laten overtreffen. Je kunt als manager zelf aan 25 knoppen draaien. Als coach hooguit aan twee of drie. De kunst is dus net aan de juiste knoppen van de gecoachte te draaien en ze ook nog in de juiste stand te krijgen.”

Wat hebt u tot dusver geleerd en/of zelf bijgebracht, denkt u?

KENNETH VAN DEN BROECK. “Duco heeft voor mij een Insight online assessment gepland. Insight is een instrument om jezelf beter te leren kennen en de interpersoonlijke of teamrelaties te verbeteren. Aan de hand van vragen wordt je profiel bepaald. Het is geen competentietest met goede of slechte antwoorden. Ik was verbaasd hoeveel informatie in het document strookte met de werkelijkheid.”

DUCO SICKINGHE. “Je kunt in het leven pas een beweging maken als je weet waar je staat. Je positie ten aanzien van je eigen talenten en zwakheden, je collega’s en de industrie waarin je werkt. Ik heb gewerkt aan het vermogen van Kenneth om die posities voor zichzelf beter in te schatten. De vertaalslag naar concrete professionele en werkinvullingen wordt dan veel makkelijker.”

Hoe past u de opgedane kennis en/of feedback toe?

KENNETH VAN DEN BROECK. “Ik weet nu wat mijn werkpunten zijn. Ook besef ik nu dat niet alle mensen gelijk zijn en dat je dat moet kunnen accepteren. Je mag niet verwachten dat je medewerkers op dezelfde manier werken als jij. Ook heb ik geleerd dat ik met mijn profiel heel wat andere rollen kan spelen dan mijn huidige functie en dat opent uiteraard nieuwe deuren.”

DUCO SICKINGHE. “Kenneth is een mooi voorbeeld van iemand die in de organisatie bekend stond als een expert, terwijl hij heel lateraal denkt en veel breder inzetbaar is dan men tot voor kort bij Adecco dacht. De les is dat iedere organisatie talenten herbergt en dat je je altijd moet blijven inspannen om die te vinden. Dit programma heeft daar nu perfect toe bijgedragen.”

Young Leader/Inspiring Mentor, een initiatief van vMA, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z. Geïnteresseerd?

Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Young Leader, Inspiring Mentor, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

JEROEN BERNAERS, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content