Classic. Frankrijk in de kijker

Op de vijfde editie van de biënnale Classic in Kortrijk zijn het Musée des Beaux-Arts van Rijsel en een aantal prestigieuze Franse merken de eregasten. Het beste wat België en het buitenland op het gebied van antiek, oude en moderne kunst, binnenhuis- of tuindekoratie, juwelen of tafelgerei te bieden heeft, is er om uw hart (en uw geldbeugel) te stelen.

SERGE VANMAERCKE

Zo’n 150 uitgelezen exposanten prezenteren in Kortrijk van 5 tot 12 november een keure exclusieve voorwerpen : zowel moderne kandelaars als oude Vlaamse meesters, gesofistikeerde bloemstukken of sieraden in art deco als hedendaagse schilderijen. Van bij haar ontstaan in 1987 tracht de biënnale de meest waardevolle voorwerpen uit het verleden zowel in het huidige als in het toekomstige leefkader te plaatsen.

De meeste exposanten

komen uit Vlaanderen, sommige uit Brussel, geen enkele uit Wallonië en steeds meer uit het buitenland. Huntington Antiques uit Engeland, bekend voor de uitzonderlijke kwaliteit van zijn antieke beelden en meubilair, Jan Roelofs uit Amsterdam, de Parijse galerie Univers du Bronze (beelden uit de 19de en 20ste eeuw), Joseph B.M. Guttmann Galleries uit Los Angeles (oude meesters en schilderijen uit de 19de eeuw) en OK Creation uit Moskou, met Russische kunstvoorwerpen en juwelen. In het totaal 11.000 vierkante meter stands die allemaal een biezondere sfeer uitstralen, eigen aan de tentoongestelde voorwerpen. De eerste editie omvatte 103 stands op 4000 vierkante meter en kreeg 24.000 bezoekers over de vloer, nu worden zo’n 70.000 bezoekers verwacht.

Onder de Belgische exposanten citeren we omdat ze zo voorbeeldig zijn André Simoens uit Knokke (Ensor, Dubuffet, Spiliaert en moderne schilders), de Brusselaar Liebermann, naar verluidt de enige Belgische antiquair gespecializeerd in de Biedermeier-periode (Oostenrijk 1815-1848), Boergondisch Kruis uit Bavikhove, dat ruïnes van abdijen, kastelen of door de bewoners verlaten dorpen afschuimt en zoveel mogelijk materialen rekupereert om ze opnieuw te gebruiken voor de afwerking van interieurs.

Maar dit jaar staat vooral Frankrijk in de kijker, als eregast na Japan, Italië, Spanje en Rusland, de gastlanden van de vorige edities.

Het Rijselse

Musée des Beaux-Arts stelt in Kortrijk een kollektie van 180 gelakte tegels uit de 17de en 18de eeuw ten toon. Een unieke gelegenheid om deze kunststukjes te bewonderen, want het museum zelf is wegens renovatiewerken gesloten. Pas in de tweede helft van 1996 gaat het opnieuw open, na een ingrijpende verbouwing van het interieur door de architekten Jean-Marc Ibos en Myrtho Vitart, twee medewerkers van Jean Nouvel (Institut du Monde Arabe en La Défense in Parijs).

De Franse prestige-industrie is eveneens vertegenwoordigd met Tissus Léonard, dat ook aan haute-couturehuizen levert ; Richiers Marascot, een onderneming opgericht in 1890 die kantwerk uit Calais vertegenwoordigt en Armani, Ungaro, Versace en Balmain onder haar klanten mag rekenen ; Daum, specialist in glaspasta die ook een aantal met de hand vervaardigde en mondgeblazen kristallen voorwerpen prezenteert ; de tapijtenfabriek Braquenié, die in hoog aanzien stond bij Lodewijk XVIII en Emile Zola ; en last but not least Christofle, wereldberoemd om zijn prachtig tafelgerei.

De catalogus van Classic V (een turf van 2 kilogram, 400 bladzijden, 300 illustraties, 800 frank) omvat naast hoofdstukken gewijd aan de voorgaande editie, de klassieke levenskunst, antiek en eigentijdse kunst, ook een volledig dossier over de Franse stijlen van Lodewijk XIII tot 1900.

Niet minder dan 5000 genodigden, waaronder Pierre Mauroy, PS-burgemeester van Rijsel, zullen de inhuldiging van de tentoonstelling kunnen bijwonen. Het evenement wordt opgeluisterd door een honderdtal artiesten in een regie van Alain Timar, scenarist van het Festival d’Avignon.

Maar Classic V leeft met beide voeten in het heden. Het is bereikbaar via Internet op het volgende adres : http : //larix. com/classic/.

Classic V, in de Hallen van Kortrijk, van 5 tot 12 november, van 11 u tot 20 u. Toegangsprijs : 350 F. Info : (056) 22.85.28. Tijdens de biënnale : (056) 20.40.00.

Gastland Frankrijk in de schijnwerpers, met o.m. Christofle, de meester van de tafeldekoratie.

Liebermann, gespecializeerd in de Biedermeier-periode (Oostenrijk 1815-1848).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content