CHRISTIAN JACOBS

IN HET OOG VAN DE STORM.

Hij flapt het eruit, zonder driemaal te moeten nadenken: “Ik ben niet gewoon om zo scherp mijn mening over iemand te geven, maar in dit geval, aarzel ik niet. Hoe die man zich bij die bank kan handhaven is voor mij al jarenlang een raadsel.” De anonymus kent het Belgische bankwezen als zijn broekzak. Christian Jacobs leidt JP Morgan in Brussel. Hij is de broer van Georges Jacobs, ex-VBO, hoofd van UCB en sedert vorige week voorzitter van Unice, de Europese patronale vereniging. Christian Jacobs kwam in de voorbije dagen in de actualiteit door briefwisseling tussen zijn bank en institutionele beleggers over steunverlening aan het bod van Fortis op Generale Bank. De financiële kranten spraken schande over de gebeurtenis. De Commissie voor Bank- en Financiewezen voert een onderzoek naar het incident. Reeds voordien kwam JP Morgan in opspraak door de verkoop van ASLK Verzekeringen aan Fortis. JP Morgan adviseerde Fortis, de verkoopprijs was 575 miljoen frank. In juni van 1991 kocht ASLK Verzekeringen CB 1821 voor vijf miljard frank. JP Morgan adviseerde de koper. Een minwaarde van 5 miljard frank op drie jaar is een pijnlijk record. Dat JP Morgan er in 1991 mijlenver naast zat, is een breed verspreide mening. JP Morgan was de makelaar voor de verkoop van Crédit Lyonnais Nederland aan Generale Bank, omgedoopt tot Generale Bank Nederland.

In 1997 werd Christian Jacobs het middelpunt van een conflict in de schoot van de American Chamber of Commerce. Hij hield de koordjes van de Amcham-beurs vast. Onder zijn impuls (zie Trends van 13 februari 1997) werd een speciale commissie opgericht om een statutenwijziging door te voeren. Deze had als verborgen agenda, zegden de Amerikaanse bestuursleden, om een Europeaan, in casu Christian Jacobs, de kans te geven om voorzitter te worden in opvolging van de Amerikaan John D. Largent.

In de voorbije jaren was Christian Jacobs weggedeemsterd bij JP Morgan, vandaag staat hij opnieuw op de eerste plaats. Een medestudent uit zijn periode aan de Facultés Universitaires de Namur: “Hij was een navelstaarder en een zwakke student.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content