CHINESE BRAVOURE

Shanghai.

Na drie jaar aanwezigheid aan de boorden van de Gele Zee, voelt West-Vlaming Jean-Louis Van Marcke (27 j.) zich allang niet meer ontheemd in het land van Deng Xiao Ping. Hij is zelfs de lokale taal gaan leren. In zakelijke contacten en onderhandelingen is dat een troef die kan tellen in een land dat economisch een grote sprong voorwaarts maakt.

Voor Jean-Louis Van Marcke, economist van vorming en Vlerick-boy, begon het Chinese avontuur in 1994, dankzij een beurs van het Prins Albert Fonds, dat jonge universitairen de kans geeft ervaring op te doen in the field. Hij kwam zélf met het voorstel om zich in China nuttig te maken voor de ambitieuze West-Vlaamse kmo Stow International (1 miljard frank omzet) van Philippe D’Heygere. Stow maakt en verkoopt opslagrekken en dito systemen. Jean-Louis Van Marcke ging er het pad effenen op een ook voor hem totaal onbekende markt, en deed dat met zoveel bravoure dat Stow besloot ter plekke een heuse fabriek op te zetten (die op 21 maart 1996 begon te draaien). Jean-Louis Van Marcke was inmiddels stagiair af, maar bleef voor Stow werken. Hij leidde de lange, slopende onderhandelingen om in de buurt van Shanghai tot een investering te komen. De vraag was vooral : joint venture of honderd procent eigen kapitaal ? Uiteindelijk werd het die tweede formule. Van Marcke werd in de onderhandelingen juridisch bijgestaan door de plaatselijke vertegenwoordigers van het internationale advokatenkantoor Gide, waarbij hij al eens te maken kreeg met… zijn eigen vrouw, Sofie Rutten. Zij werkt er als juriste in standplaats Beijing. Zegt Jean-Louis Van Marcke : “Sinds we gehuwd zijn (najaar 1995), zien we elkaar haast alleen tijdens het weekend. Ik ben aan de slag in Shanghai, zij komt dan overgevlogen uit Beijing. Je hebt het niet altijd zoals je het wil in het buitenland. In juli komt er gelukkig een einde aan die situatie, wanneer mijn echtgenote in Shanghai komt werken.”

Jean-Louis Van Marcke geeft nu in China businesskaartjes af waarop de titel prijkt van general manager bij Shanghai Stow Co Ltd. Hij is er, samen met productiedirecteur Philippe Gillet, de enige Belg aan boord. “In China ben ik geen uitzondering als ik zeven dagen op zeven werk”, zegt de Kortrijkzaan. “In het eerste jaar mikken we op de verwerking van 2000 ton staal en zo’n 3 miljoen VS-dollar omzet met 45 werknemers. Een uitbreiding van het ploegensysteem zit er al aan te komen.”

Als er vrije tijd is, mept Jean-Louis Van Marcke, meestal met Chinese kennissen, keihard tegen een balletje in een of ander squashcourt. Ook de “zeer regelmatige bezoekjes” van Vlamingen vermogen zijn zinnen te verzetten. Jean-Louis Van Marcke is u had het misschien al geraden of gemerkt aan de foto de zoon van de in industriële kringen bekende Jean Van Marcke. Of dat een voordeel is ? Zegt Jean-Louis Van Marcke : “De familienaam krijg je mee, de voornaam moet je zelf maken.”

JEAN-LOUIS VAN MARCKE (STOW INTERNATIONAL) Als stagiair het pad geëffend, en dan een fabriek opgestart nabij Shanghai.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content