‘China staat in poleposition’

Het coronavirus is nog niet overwonnen, maar China houdt zich klaar om snel uit de startblokken te schieten als de wereldeconomie herstelt.

Het Chinese bruto binnenlands product (bbp) kromp in het eerste kwartaal met 6,8 procent. “De Chinese economie zou in het tweede kwartaal sterk moeten herstellen”, verwacht Frank Yao, beheerder van het fonds Neuberger Berman China Equity. “Maar er zijn nog veel onzekerheden, zoals over de vraag uit het buitenland en de verstoringen in de toeleveringsketen.” Yao verwacht dat de Chinese overheid de uitgaven voor infrastructuur zal opdrijven en de belastingen zal verlagen. Van de centrale bank verwacht de beheerder dat die alles zal doen om de kredietverlening soepel te houden. “Dat zou een positief klimaat voor aandelen moeten creëren, maar voorlopig geven we de voorkeur aan aandelen met voorspelbare inkomsten”, zegt Yao.

China staat er economisch beter voor dan de Verenigde Staten

Chi Lo, senior econoom bij BNP Paribas Asset Management, verwacht voor de Chinese economie een groei tussen 3 en 4 procent voor 2020, als de pandemie verder aan kracht verliest. Volgens William Yuen van Invesco bleven de Chinese autoriteiten niet bij de pakken zitten en zit China in poleposition als de wereldeconomie weer meer tractie krijgt. “De overheidsinvesteringen zijn vooral gericht op digitale infrastructuur, zoals datacenters, die de groei van het land kunnen ondersteunen.”

Sneller herstellen

Donald Amstad, beleggingsstrateeg van Aberdeen Standard Investments, is enthousiast over Chinese aandelen. “Voor het eerst in mijn carrière geven we aan Chinese aandelen een groter gewicht in onze fondsen dan hun gewicht in de beursindexen. De winstverwachtingen moeten in China sneller herstellen dan in de rest van de wereld.” Het fonds Aberdeen Standard – China A Shares investeert in Chinese A-aandelen, of aandelen van Chinese bedrijven die in yuan noteren op de beurs van Sjanghai of Shenzhen. “De A-aandelen presteerden relatief goed tijdens de weken met grote koersschommelingen”, zegt beheerder Nicholas Chui. “We zullen de komende maanden nog veel schommelingen zien. Maar de waardering van Chinese aandelen is aantrekkelijker dan die van Amerikaanse.”

William Yuen vindt dat Chinese aandelen voor de coronacrisis al goedkoop waren tegenover Amerikaanse aandelen. “China staat er economisch beter voor dan de Verenigde Staten en Chinese aandelen noteren nog altijd met een korting.”

Bestand tegen de crisis

“We hebben een boon voor toonaangevende bedrijven in sectoren zoals consumptie en technologie, voor bedrijven die bestand zijn tegen deze crisis, zoals farmabedrijven, en bedrijven die voordeel kunnen trekken van stimulansen van lokale overheden, zoals de bouwsector”, zegt Caroline Yu Maurer, beheerder van BNP Paribas Funds China Equities Classic. “We hebben onze blootstelling aan getroffen sectoren, zoals energie en industrie, verminderd.”

De Chinese e-commercereuzen Tencent en Alibaba krijgen zowat in elk fonds een groot gewicht. Een andere lieveling is de Taiwanese groep TSMC, die halfgeleiders maakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content