China Mobile, Gazprom, Embraer, Ranbaxy en co.: onmisbaar in uw aandelenportefeuille?

Erik Bruyland Erik Bruyland is senior writer bij Trends.

Ongetwijfeld behoren Brazilië, Rusland, India en China (de Bric-landen) in 2050 bij de zes grootste economieën van de wereld. We zijn getuige van een zeldzame verschuiving van het economische zwaartepunt van de wereld. Boston Consulting Group selecteerde een groep van 100 veelbelovende bedrijven (zie www.trends.be voor de volledige lijst), waarvan er al zo’n zestig op de beurs genoteerd staan. Het gaat nog grotendeels om vrij onbekende namen, op een Gazprom of China Mobile na, maar een westerse multinational is geen pleonasme meer. In Sjanghai, Bombay of Sao Paulo groeit en bloeit de concurrentie voor Microsoft, Sony of Bekaert. De 100 geselecteerden investeerden in 2004 voor meer dan 86 miljard euro, waarvan ruim 7 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling. Hun omzet groeide in de periode 2000-2004 gemiddeld met een kwart per jaar.

Best mogelijk dat China Mobile, de Russische energiereus Gazprom, de Brazi- liaanse vliegtuigbouwer Embraer of het Indiase Ranbaxy Pharmaceuticals de beurspraatjes in 2016 domineren. Deze veelbelovende nieuwe garde wortelt in nog sterk groeiende thuismarkten en biedt de belegger de kans om een graantje mee te pikken van de economische schwung in de Bric-landen.

“Deze vier grootste opkomende economieën waren in de periode 2001-2005 goed voor 16 % van de groei van de wereldeconomie. De eurozone bleef hangen op 10 %,” zegt Dirk Sebrechts, analist van KBC AM. “We geloven sterk in het groeiverhaal van de ontluikende markten. Ze hebben een jonge bevolking, staan nog maar aan het begin van hun industrialisatie en voeren een orthodox monetair en budgettair beleid,” zegt Peter De Keyzer, hoofdstrateeg van ABN-Amro België.

De gezonde economische fundamenten zijn een voedingsbodem voor sterke prestaties van de financiële markten, ook op langere termijn. “De jongste correctie suggereert niet dat de markten de fundamenten van de ontluikende markten herbekijken,” zegt het IMF

De beurskoersen van dit aanstormende geweld zijn de jongste jaren al fel gestegen (zie grafiek), veel meer dan de koersen van hun westerse confraters in Brussel of New York. Miljarden euro’s vonden hun weg al naar de nieuwe financiële places to be, maar die toevloed verklaart de koersstijgingen niet. De bedrijven slorpten het geld op met de uitgifte van aandelen en obligaties. De koersstijgingen van de jongste jaren wijzen daarom op waardecreatie, en niet op een te krap aanbod voor een te hoge (speculatieve) vraag.

De markten kregen wel een ferme tik tijdens de correctie van mei 2006, maar die verliezen zijn al grotendeels van de tabellen geveegd. “Stijgende winsten waren de motor achter de koersstijgingen. De return op het eigen vermogen steeg de voorbije jaren van 10 % naar 18 %,” zegt Peter De Keyzer.

De Keyzer behoudt het vertrouwen in de ontluikende markten: “We beleggen sinds vorige week een groter stuk van onze portefeuille in de ontluikende markten. De beurzen bleven er overeind tijdens de woelige voorbije maanden, en we verwachten dat de Amerikaanse Centrale bank de rente niet meer verhoogt.”

Dat garandeert echter geen hobbelvrije rit. “De ontluikende markten behouden hun volatiel karakter. Ze zijn gevoeliger voor goed én slecht nieuws,” zegt Mathieu Gyomoray van ING Asset Management. Als de Amerikaanse centrale bank de rente toch verder optrekt of er slaat een recessie toe in de VS, dan zal dat diepere sporen trekken in de ontluikende markten. “Het ideale instapmoment is daarom een (financiële) crisis in deze markten. Dan zijn de momenten waarop de belegger met een korting kan instappen in het duurzame groeiverhaal,” zegt Peter De Keyzer.

Beleggen op deze beurzen is niet altijd evident. In India en China is de toegang tot de financiële markten, zeker voor buitenlanders, beperkt. De Chinese markt is ook illiquide en heeft een beperkt regulerend kader. Er is geen onafhankelijke audit van balans en resultatenrekening. De analisten raden daarom aan het risico te spreiden door te beleggen in fondsen die in verschillende landen posities innemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content