CEO’s huren bewakingsfirma in

Vijftig inwoners van Sint-Martens-Latem betalen de bewakingsfirma Cobelguard Security voor privé- bewaking. Bij hen nogal wat Vlaamse ‘captains of industry’.

Sint-Martens-Latem is de gemeente waar het Vlerick-netwerk thuis is. Maar het dorp langs de Leie is sinds vorige week ook de plek waar de villa’s door een privé-bewakingsfirma in het vizier worden gehouden. Vijftig bewoners betalen aan Cobelguard Security, de nummer vier in België, 123 euro per maand voor nachtelijke patrouilles in de villawijken. Het gemeentebestuur betaalt niets. Een bewaker toert rond en heeft een gemuilkorfde hond mee. Gangmakers van het initiatief zijn onder meer Guido Dumarey van Punch (zie blz. 40) – hij kreeg al twee keer af te rekenen met een carjacker – en Luc De Bruyckere van de voedingsfirma Ter Beke. Het bericht kreeg de voorbije week al de nodige media-aandacht. Maar niet elke captain of industry is daarmee opgezet. “Geen publieke commotie om een zaak die tot de privé-sfeer behoort,” hoor je hier en daar misnoegd.

Guido Dumarey is het daar niet mee eens: “Ik wil gewoon mijn gezin beschermen en als de overheid zegt dat ze daar niet de middelen voor heeft, dan doe ik het zelf. Ik verplicht niemand om deel te nemen. Maar ik ben het gewoon om op het professionele vlak doortastend op te treden, en dan is het maar logisch dat ik dat ook privé doe. Het idee dat mijn gezin gevaar loopt tijdens mijn afwezigheid is angstaanjagend. En als mijn thuisnest niet in orde is, functioneer ik niet.” Sint-Martens-Latem is een beetje het slachtoffer van zijn eigen mythe en succes, meent Dumarey. “En neen, het Vlerick-netwerk heeft hier niets mee te maken, want veel van de mensen die het initiatief ondersteunen, hebben – net als ik overigens – niets met Vlerick te maken.”

“Ik doe er alvast niet aan mee,” zegt Jan Denys, gedelegeerd bestuurder van Retail Estate, een dochter van Mitiska. “Ik vind het inefficiënt. Sint-Martens-Latem is een vrij uitgestrekte gemeente. Eén onbewapende man met een hond in een wagen lijkt me vooral een mediastunt. In absolute cijfers zijn er trouwens meer inbraken in Sint-Denijs-Westrem en De Pinte. Maar het feit dat de veiligheid verschuift van de overheid naar de privé-sector is een duidelijk signaal van de burger aan de politici. De burger zegt hiermee: dit kan niet langer.” Denys betwist echter niet dat de politie veel werk heeft: ze bestrijkt een gebied dat van Nevele tot Oudenaarde reikt. Sint-Martens-Latem ligt bovendien aan de snelweg op de ‘drugslijn’ tussen Rijsel en Nederland. Criminelen stelen doelgericht dure wagens.

Een van de vijftig intekenaars is Louis Verbeke, vennoot bij Allen & Overy. “Na enig aarzelen heb ik beslist om mee te doen. Uit solidariteit met de buren. Want als je niet meedoet, verhoogt dat de kosten voor de rest. Ik heb me nog nooit onveilig gevoeld in België, maar ik begrijp dat sommigen zich zo voelen. Mensen uit mijn omgeving werden al overvallen. Door die privé-bewaking creëer je natuurlijk een afgeschermde omgeving. Maar ik heb daar geen grote filosofische problemen mee.”

W.R. / L.D.

Nogal wat captains

of industry hekelen

de actie omdat ze “commotie veroorzaakt over

de privé-sfeer”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content