Cegeka kan ook groeien zonder Dolmen

De Limburgse informaticagroep Cegeka pakte naast Dolmen. Ze gaat nu voor plan B, en koopt MSP uit Kontich en IT Omni uit Herk-de-Stad.

Midrange Software Partners (MSP) is onder dak. Het Limburgse Cegeka koopt de ambitieuze Microsoft- en IBM-infrastructuurspecialist voor een onbekend bedrag. Het voert ook een kapitaalverhoging door van 3 miljoen om de deal te financieren. Voor Cegeka is het een troostprijs. Cegeka wilde vorig jaar fuseren met Dolmen, dat echter voor Real Software koos. “MSP heeft nu een omzet van 28 miljoen euro per jaar”, zegt gedelegeerd bestuurder Patrick De Deken. Dat steekt bleekjes af bij Dolmen, dat vorig jaar goed was voor een omzet van 157 miljoen.

Topman André Knaepen van Cegeka blijft bij zijn ambitie om tegen 2010 – hij is dan 60 – een Beneluxbedrijf met 250 miljoen omzet te leiden. Groot genoeg om zich met Nederlandse concurrenten zoals Centric of Unit 4 Agresso te meten. Een fusie met Dolmen had hem al zover gebracht. Cegeka zelf eindigde in 2007 met bedrijfsopbrengsten van 99,5 miljoen. “Wij gaan door met overnemen”, belooft Knaepen, net terug van een weekje vakantie in Turkije. Behalve MSP koopt Cegeka meteen ook IT Omni, een veel kleinere specialist in software en diensten voor retailers uit de sfeer van de Boerenbond (zie kader Ook IT Omni naar Cegeka).

Datacenters zijn weer hip

Bij gebrek aan grote overnames zoals Dolmen wordt het nu een groei in schijfjes. De logica is dezelfde. Cegeka is een grote vis in een kleine vijver. Het moet zijn habitat verbreden. Traditioneel is het bedrijf uit Hasselt actief in detachering van informaticapersoneel en in het beheer van gecentraliseerde informatica in zijn eigen datacenter. Niet voor niets liggen de wortels van Cegeka bij de verzelfstandiging van het computercentrum van de Kempische Steenkoolmijnen in 1988.

Oorspronkelijk draaide Cegeka mainframetoepassingen voor overheidsdiensten en anderen zoals VCST, Ford Genk, het GZA-ziekenhuis in Antwerpen. Daarmee nam het een unieke plaats in. Nog in 2003 besteedde IBM mainframediensten uit aan Cegeka. Maar dat is een aflopende zaak. “Wij verloren in die niche ongeveer 4 miljoen euro omzet per jaar. Tegen 2010, hooguit 2012, is die activiteit volledig weg”, zegt Wim Bijnens, algemeen directeur van Cegeka. Hij is de broer van de bekendere Stijn Bijnens, de gedelegeerd bestuurder van de Limburgse Reconversie-maatschappij (LRM).

Cegeka is in zijn datacenter mee geëvolueerd naar nieuwere technologieën en profiteert van de overgang naar het internetmodel, zoals Google of Amazon. Dat zijn diensten die vanuit centraal beheerde datacentra worden geleverd, net zoals Cegeka dat van oudsher doet voor zijn mainframeklanten. Wie thuisbankiert bij Argenta, werkt in feite op het datacenter van Cegeka. De websites van Corelio, Concentra en Sanoma draaien bij de Limburgers. De computerschermen van de milieugroep Van Gansewinkel hangen compleet af van het datacentrum van Cegeka. Wim Bijnens komt trouwens van Host IT, een datacenter dat hij in 1998 mee oprichtte en dat eerst door Concentra en later door Cegeka is overgenomen.

Groei door overnames

Maar in 2004-2005, toen Cegeka zijn strategisch plan 2005-2010 uitwerkte, keek André Knaepen vooral naar de witte vlekken, de missing links. Cegeka had mensen en infrastructuur, maar slechts een beperkte omzet uit eigen toepassingen. Het was bijna alleen actief in België en in de praktijk vooral ten oosten van de as Antwerpen-Brussel. Cegeka detacheerde informatici, maar nam geen projectverantwoordelijkheid. Het deed aan outsourcing, maar alleen vanuit zijn datacenter. Als Cegeka wilde groeien, moest het breder gaan. En in deze tijden van schaarste aan informatici moest het gros van die verbreding uit overnames komen.

MSP past in dat plaatje. Cegeka haalt 60 % van zijn omzet uit de publieke sector. MSP focust op kmo’s in de industrie. Sioen, filterproducent Donaldson en Nilefos Chemie zijn klant. MSP heeft een filiaal in Waregem en klandizie in Oost- en West-Vlaanderen. Het verkoopt hardware en infrastructuur en heeft daar de logistiek voor. Cegeka niet. Zowel MSP als Cegeka heeft een afdeling ‘managed services’. Maar bij MSP betekent dat snelle interventies en een helpdesk buiten de werkuren. Bij Cegeka complete uitbesteding naar het datacenter. De hardwareverkoop bij MSP, net als bij anderen, draagt lage marges, maar opent wel de weg naar de klant. “De grote meerderheid van de kmo’s wil zijn infrastructuur nog altijd echt bij zich hebben. Ons centraal computingmodel is vandaag nog een niche.” MSP brengt in het klein, wat Dolmen in het groot had meegebracht.

De stormachtige opkomst van MSP

Ook voor MSP is Cegeka een oplossing. Patrick De Deken (48), oorspronkelijk een freelance informaticus, startte MSP in 1991 aan de keukentafel. Tegen 2002, ondanks de crisis, realiseerde hij een omzet van bijna 21 miljoen euro, vooral met de middenklassesystemen van IBM. Toen de groei in 2003 en 2004 stokte, verkocht hij de activa van het toenmalige MSP Solutions aan een nieuw bedrijf, het huidige MSP. In de krant verscheen een verhaal over groei en defamilialiseren. Correct, want dochter Julie ambieert een carrière in de paardendressuur en zoon Kevin ziet zich evenmin als opvolger. Ondertussen incasseerden de eigenaars van MSP Solutions wel 2,25 miljoen euro. Het geld kwam van de Gevaert Holding, die aan het nieuwe MSP een obligatielening van 2 miljoen verstrekte. Oprichters van dat nieuwe MSP waren De Deken, zijn vrouw Brigitte De Vos en een accountant, Michel Baert. “Wij zochten middelen om onze groei te financieren. Gevaert was een goede partij, Vlaams en semi-industrieel. Maar twee maanden later schoof Almanij de Gevaert Holding door naar KBC Private Equity. Dat werd een puur financiële participatie”, zegt De Deken.

MSP verloor in zijn boekjaar 2005-2006 meer dan de helft van zijn kapitaal, bij een omzet van 37,1 miljoen euro, vooral door financiële kosten. “Sterk groeien op een rendabele manier is moeilijk in diensten. Een nieuwe aanwerving is tot anderhalve maand niet productief. Daarna duurt het nog maanden voor je de eerste centen in je cashflow ziet.” In november 2006, de laatste maand van het boekjaar, haalde hij enkele ervaren business angels met IBM-connecties binnen om Gevaert te vervangen. Onder hen Jean-Pierre Wildschut (ex-PwC Consulting) en Guy Borgerhoff, de voormalige eigenaar van de Administra-CIM-Hardi-groep. De obligatielening werd terugbetaald, het kapitaal met een miljoen verhoogd. “Zij namen 28 % van de aandelen, ik investeerde zelf ook.” Het was een overgangsfase. De Deken wilde nog harder. “In twee jaar zijn we bijna verdubbeld, tot 200 à 220 medewerkers, inclusief externen. Maar groeien kost geld.”

Oplossing voor Aviapartner

“Als een van de weinige grote onafhankelijke bedrijven in Belgïë waren we interessant voor partijen met een groeiplan zoals Dolmen en Cegeka. Er was ook belangstelling van Nederlanders en Fransen die nieuw territorium wilden veroveren. We zouden dan heel onafhankelijk blijven, maar met de ruggensteun van zo’n groep.” Uiteindelijk koos hij dus voor Cegeka. “Als je wil groeien met grote sprongen – tot 300, 350, 400 man – is dit de betere optie. Er zijn veel duidelijker synergieën.”

Een partij die bijzonder verheugd zal zijn met de overname is Aviapartner. De bagagebehandelaar besteedde vorig jaar het grootste deel van zijn informatica uit aan IBM via MSP. De vijfjarige deal werd toen op 15 miljoen euro geschat, maar de deal bracht MSP in de problemen. “MSP had te weinig ervaring met een veeleisende klant als Aviapartner”, zegt Bijnens. Hij verwacht dat de tandem Cegeka-MSP die eisen veel vlotter kan invullen.

Op de keper beschouwd, heeft De Deken zijn bedrijf een tweede keer verkocht. Hij krijgt bij Cegeka de leiding over de nieuwe divisie ‘industrie’. Hoeveel de verkoop hem opbrengt, wil hij niet kwijt. Cegeka financiert de overname deels via een kapitaalverhoging met 3 miljoen euro, bevestigt Knaepen. Dat gebeurt door de uitoefening van warrants die al in 2006 waren uitgegeven tegen 3995 euro per stuk; wat Cegeka toen op ongeveer 40 miljoen euro waardeerde. LRM neemt 90 % van de kapitaalverhoging op zich.

Behoorlijk rapport in acquisities

Maar kan Cegaka het vermoedelijk verlieslatende MSP rentabiliseren? Van MSP zijn geen recente cijfers omdat het boekjaar 2007 is verlengd tot september 2008. Cegeka, een drievoudige Trends Gazelle, kent ondertussen het klappen van de zweep. Twee jaar geleden kocht Cegeka driekwart van de aandelen van het Nederlandse Databalk, dat beheerssystemen voor woningcorporaties en zorginstellingen ontwikkelt en exploiteert. Na een afslanking stonden de ongeveer 222 werknemers vorig jaar voor een stabiele netto-omzet van 22 miljoen euro en een bedrijfswinst van 3,2 miljoen. Cegeka runt Databalk nu als een onafhankelijke entiteit, zonder noemenswaardige kruisbestuiving met België.

Een ander succes was de overname van het Leuvense Ardatis in juni 2006, voor amper 7,98 miljoen euro, zo valt tussen de regels van de jaarverslagen te lezen. Ardatis maakte vorig jaar, na een afslanking van 25 banen op 261, liefst 2,6 miljoen euro nettowinst bij een stabiele omzet van 36 miljoen. Ardatis gaat terug tot de combinatie van het Centrum voor Overheidsinformatiek (COI) en Orda-B in 2001 en bracht solide klanten mee zoals Acerta, het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen, de RSZ voor Plaatselijke en Provinciale Overheden en de Rijksdienst voor Pensioenen. COI, een vzw van de overheid, nam na de overname zelf een belang voor 2,83 miljoen van 7,7 % in Cegeka. Ardatis bracht ook een datacenter in Haasrode mee, dat intussen rampbestendig verbonden is met Hasselt. Dat levert Cegeka weer bonuspunten op bij bank- en verzekeringsklanten zoals Argenta, Kaup-thing, Isabel, Assurcard of Citibank. En Ardatis bracht een hoop expertise in projectmanagement en een grote pool Java-ontwikkelaars mee. De blinde vlekken in het imperium van Knaepen vullen zich zo langzaam op. Zonder overnames was de groei van Cegeka vorig jaar 6 %, in lijn met de sector, volgens cijfers van Agoria ICT. Met de overnames bij was de groei 86 %.

Health Care behoeft zorg

Maar het is niet al goud wat blinkt. Al sinds 1995 legt Cegeka zich via zijn filiaal Cegeka Health Care toe op oplossingen in de gezondheidszorg. De Limburgers ontwikkelden modules zoals het medisch dossier, zorgbeheer en medicatiebeheer en hebben een twintigtal grote klanten. Maar volgens een insider ondervindt Cegeka zware tegenwind van organisaties met een vzw-structuur zoals het Oostkampse Infohos en vooral van het ‘katholieke’ Partezis (met daarachter de Caritaskoepel) dat software van SAP integreert. Vorig jaar was zwak, met weinig nieuwe contracten en een bedrijfsverlies van 380.000 euro over een omzet van 6,7 miljoen. Cegeka heeft nu de pogingen opgegeven om op eigen kosten producten te ontwikkelen en wil alleen nog beginnen aan projecten die door klanten worden gefinancierd. Een andere tak, Cortex, een overname uit 2005 die software maakt voor klinische laboratoria, is intussen met Cegeka Health Care gefuseerd. Cortex ondervindt felle concurrentie van het zeer lucratieve Medical Information Professional Systems (Mips) uit Zwijnaarde, dat vijf keer groter is.

Operationeel haalt Cegeka een courante ebitda van 8,6 %. Niet zo slecht, blijkt uit een vergelijking met spelers als GFI Informatique (6,5 %), Ordina (11,6 %), Unit 4 Agresso (13 %) of Dolmen (8,4 %). Maar de afschrijvingen op goodwill, vooral bij Databalk, drukken de bedrijfswinst tot 4,1 %. Na intrestlasten en belastingen is de nettowinst al helemaal pover: 1,2 miljoen voor Cegeka’s deel van de groep. “We weten dat we het beter moeten doen. Ons doel is een ebitda van 12 %. En uiteraard brengen de acquisities veel afschrijvingen op goodwill en hoge intrestlasten mee”, zegt Wim Bijnens. “Vergelijk ons niet met het typische informaticabedrijf dat zijn omzet vooral haalt uit detachering en de verkoop van hardware”, zegt Knaepen. “Bij Cegeka komt grofweg 40 % van de omzet uit eigen producten en 30 % uit onze drie datacenters, die langetermijncontracten zijn. Een groot deel van de omzet is recurrent en geeft een stuk zekerheid. De keerzijde is dat je moet blijven investeren in productontwikkeling – 4 tot 5 miljoen euro per jaar, direct als kosten geboekt – in het up-to-date houden van datacenters.”

Speculaties zeggen dat Knaepen zich geleidelijk uit het dagelijkse management terugtrekt naar de voorzittersstoel. Hoewel zoon Tom en dochter Wendy beiden bij Cegeka werken, was hij blijkbaar bereid om zijn belang in Cegeka fors te verkleinen. Hij zette immers zijn zinnen op een fusie met Dolmen en kocht 5,84 % van de aandelen, wat hem nu met een papieren minwaarde opzadelt. Een andere indicatie is de benoeming van onafhankelijke bestuurders als Jef Roos (voorzitter KU Leuven) en Robert Ceuppens (Concentra) in februari. Ook Stijn Bijnens is sindsdien bestuurder. Wat toch een aardig netwerk oplevert. Jef Roos is ook bestuurder bij Telenet, dat via zijn hostingfiliaal Hostbasket een concurrent is van Cegeka. En Stijn Bijnens is onder meer bestuurder bij Porthus, dat zich ook toelegt op gespecialiseerde diensten vanuit een datacenter.

Fusie met drie is niet ondenkbaar

Het is bekend dat de fusie tussen Real en Dolmen vooral een fiscale kwestie is en minder te maken heeft met strategie. De inbreng van het winstgevende Dolmen in de fiscaal aftrekbare verliezen van Real bespaart zo’n 55 miljoen aan belastingen. “De overname is een kapitaalverhoging van Real Software en niets anders”, schampert Wim Bijnens. Hij vindt een fusie met drie, Real-Dolmen-Cegeka, nog altijd een optie. Zelfs bij RealDolmen is de deur niet dicht. “Eerst van RealDolmen een realiteit maken en dan zien we wel. Een ménage à trois is geen goede start. Maar we willen groeien en we houden alle opties open”, zegt gedelegeerd bestuurder Bruno Segers van Real, die in de laatste rechte lijn zit naar de aandeelhoudersvergaderingen die op 1 september de fusie van Real en Dolmen afronden.

Wim Bijnens krijgt binnenkort trouwens de leiding over de groepsstrategie en -planning bij Cegeka. Hij wordt als algemeen directeur voor Cegeka België opgevolgd door Jan De Ville. Precies, de voormalige CEO van Dolmen, met wie André Knaepen al een jaar geleden gesprekken voerde over een fusie. De Ville krijgt ook als opdracht om extra middelen aan te trekken voor Cegeka. In Hasselt zal dan toch nog een stukje Dolmen bloeien. (T)

Door Bruno Leijnse / Foto’s Thomas De Boever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content