Catastrofe nipt vermeden

Piet van Broeckhoven* gaat op een zaterdagochtend naar de bakker … en komt niet meer terug. Hij verdwijnt gewoon. Bovenop het persoonlijke drama, verliest het familiebedrijf Vinge* zijn CEO. Echtgenote Hilde* doet in uiterste nood een beroep op haar schoonzoon om de teugels van de onderneming, een metaalverwerkend bedrijf, in handen te nemen.

De keuze blijkt terecht, want hij vertienvoudigt op drie jaar tijd de waardering van de vennootschap. Daarop vraagt hij een participatie te kunnen nemen in de familiezaak, waarvan de aandelen gelijk verdeeld zijn tussen Hilde van Broeckhoven en haar dochter. Zijn schoonmoeder onthaalt zijn vraag koel en hun relatie raakt onder het vriespunt. De spanning stijgt en tijdens een van de dagelijkse ruzies komt het tot een handgemeen tussen beide.

De hulp wordt ingeroepen van X-Terco*, een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in fusies en overnames. Het vindt een tiental binnen- en buitenlandse kandidaat-overnemers voor de onderneming. “De sfeer was niet bepaald bevorderlijk voor onderhandelingen”, herinnert een medewerker van X-Terco zich, die erbij was op sommige buitenlandse verplaatsingen.

De situatie lijkt zo uitzichtloos dat de schoonzoon bereid is om de handdoek in de ring te gooien en zich uit de onderneming terug te trekken. “Maar hij was wel een sleutelstuk in het succes van de onderneming. Zijn vertrek zou de waarde van het familiebedrijf brutaal doen instorten”, zegt een vertegenwoordiger van X-Terco.

X-Terco organiseert daarop een lunch met de schoonzoon en Charles Sasse, een psychotherapeut en psychoanalyticus, die vaak tussenbeide komt in familiale conflicten, meer bepaald onenigheid tussen aandeelhouders. Het klikt meteen. Hoe gek het ook mag klinken: de schoonmoeder een hond of een kat schenken, wordt geopperd als een mogelijke uitweg uit de impasse. Maar dat werd eerder al meermaals en vergeefs geprobeerd.

“Een van de elementen om de situatie te deblokkeren, bestond erin de schoonzoon de kans te bieden om alle spanningen, emoties en woede die in de voorbije maanden opgestapeld waren te uiten”, preciseert Sasse. “We hebben ook alle mogelijke opties op een rijtje gezet om een context tot stand te brengen die niet bleef steken in het individuele belang. Het voortbestaan van de onderneming stond op het spel! Ik heb hem ook geholpen om de moeilijkheden te begrijpen die de tegenpartij ondervond”, vat de psychoanalyticus samen.

De familiale onderneming werd uiteindelijk, na een jaar onderhandelen, toch verkocht. Een Frans LBO-fonds bood een prijs die veel hoger lag dan de voorgaande offertes. Alle betrokkenen, inclusief de medewerkers van het bedrijf, waren opgetogen. Sindsdien is het bedrijf in omvang verviervoudigd, werd het geconsolideerd met activa die zich al in de portefeuille van het fonds bevonden, en heeft de schoonzoon zich ertoe verbonden om nog twee jaar aan het hoofd van de firma te blijven vooraleer te herinvesteren in andere ondernemingen.

(*) fictieve naam, om de privacy van de betrokkenen te eerbiedigen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content