Castello Banfi

Aan het fornuis van een van de beste Italiaanse restaurants in België staat de kordate, Ierse Breeda Ruane.

Ons land telt ontelbare Italiaanse restaurants, waar meestal een aan de Belgische smaak aangepaste interpretatie van de Italiaanse keuken op de borden verschijnt. Niet dat dat slecht hoeft te zijn, maar het restaurant Castello Banfi gaat wel een stapje verder en presenteert een internationale versie van de Italiaanse keuken. Het druk bezochte restaurant ligt aan de chique Zavel, net naast het legendarische visrestaurant Ecailler du Palais Royal. Het decor van Castello Banfi doet denken aan de eetzaal uit een Venetiaans paleis. Temidden van deze zuiderse luxe jongleren gestileerde obers met retrolook. Het publiek is kosmopolitisch en van niveau.

Het luxueuze Italiaanse eethuis werd geopend door Gaby Maiani en José Tarea. Maiani had in het verleden de leiding over de eetzaal van vermaarde eethuizen als Pomme Cannelle en Orangerie. Haar partner José Tarea werd als zoon van Italiaanse ouders in Frankrijk geboren en werkte daar als zaalbediende. Hij is het prototype van een klassieke zaaldirecteur.

Castello Banfi behoort zonder twijfel tot de beste Italiaanse eethuizen van ons land. Weinigen weten echter dat de chef-kok geen besnorde Italiaan is, maar een kordate, jonge Ierse vrouw. Breeda Ruane volgde koksschool in Ierland en ging aan de slag in Italië, waar zij verliefd werd op Italiaanse producten en de manier van koken. Al ruim tien jaar is zij chef-kok van Castello Banfi. Ruane internationaliseerde de Italiaanse keuken op haar eigen, vrouwelijke manier.

De in het Frans en Italiaans opgestelde spijskaart vermeldt exclusieve gerechten als: spaghetti met kaviaar Beluga (2750 frank), salade van kalfszwezerik en langoustines in lichte curry (1350 frank), lasagne met ganzenlever en zwarte truffels (995 frank), gebraden tarbot met selderpuree en zachte knoflook (1495 frank) en duif uit Bresse met gebraiseerd witlof, portsaus en truffelsap (1250 frank).

Wij ontweken de dure gerechten en kozen voor: een salade met grijze garnalen, avocado en gefrituurde aubergine, op smaak gebracht door een frisse kruidenvinaigrette (590 frank) en fijne ravioli van groene pasta gevuld met slakken, opgediend met een schuimig-witte saus van warme geitenkaas en krokant gebakken pijnboompitten (490 frank). Hoofdgerechten waren: medaillon van zwaardvis, met stevig visvlees dat aan kalfsvlees deed denken, in coulis van rode paprika met verse groenten (780 frank) en trenette deegwaren met pistou, pijnboompitten en prinsessenboontjes (520 frank). Een koffieparfait met Italiaanse meringue (320 frank) sloot deze perfecte maaltijd af. De enige valse noot kwam van de sigaar en de sigaret van de tafel naast ons.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content