CARGILL IN BELGIE

SINDS 1953.

Ook België ontbreekt niet in het wereldomvattende netwerk van Cargill. “Antwerpen speelt voor ons zelfs een historisch belangrijke rol,” weet Willem Mock, die per 1 juni de functie van president-directeur van Cargill België, Nederland en Luxemburg met hoofdkantoor in Amsterdam zal overnemen van de huidige president-directeur Rudolf Hoeffelman. “In Antwerpen heeft Cargill in ’53 zijn eerste Europese kantoor geopend, met de naam Tradax. Tradax was de oorspronkelijke handelsfirma waarmee Cargill destijds uitzwermde. Mettertijd is Cargill zich ook in de verwerkende industrie gaan begeven en de naam van de graanhandelaar Tradax is in ’83 ook in België definitief vervangen door Cargill.”

In de graanopslag en graanoverslag het laden, lossen en in silo’s opslaan van granen en afgeleide producten zoals maïs, lijnzaad, tarwe, gerst, mosterdzaad en soja is Cargill actief in België via Euro-Silo nv, Ghent Grain Terminal nv en Gent Graan Stockage & Distributie nv (GGSD). In Euro-Silo heeft Cargill 20 %, de holding Vadema (van de familie Vanden Avenne en het bedrijf Maruh) 80 %. In ’92 nam Euro-Silo Ghent Grain Terminal over, zelf eigenaar van de graansilo GGSD. Daarmee verwierf Euro-Silo meteen de positie van hoofdrolspeler voor de overslag van graan in de haven van Gent. In volume zijn Euro-Silo en Ghent Grain Terminal met zijn tweeën goed voor een overslag van 5 miljoen ton (boekjaar ’95). Daarnaast heeft Cargill ook nog een scheepsagentuur die zowel voor Cargill als voor derden werkt.

De eerste belangrijke investering van Cargill in de oliesector in ons land dateert van ’80. De Amerikaanse multinational koopt dan een sojaslagerij van (de Argentijnse onderneming) Sarandi in de Antwerpse haven. In ’84 bouwt Cargill dit bedrijf om tot een zogenoemde switch plant, waar olie uit zowel soja als zachte zaden wordt getrokken in de praktijk is het thans vooral een koolzaadslagerij. In ’86 voegt Cargill er een raffinaderij voor plantaardige olie aan toe. In april ’95 volgt een tweede acquisitie in dezelfde sector : de Oliefabrieken Debeil in Staden, een raffinage- en afvulbedrijf van plantaardige oliën met een omzet van 4,2 miljard frank. Bovendien heeft Cargill een mouterij in Herent met een capaciteit van 100.000 ton mout jaarlijks.

De nv Cargill (exclusief de activiteiten van de mouterij en de Oliefabrieken Debeil, inclusief haar aandeel in Euro-Silo/Ghent Grain Terminal) realiseerde in het boekjaar 1994-1995 een omzet van 25 miljard frank en een winstcijfer van 197 miljoen frank. Het boekjaar 1991-1992 toonde een omzet van bijna 14 miljard en een verlies van 257 miljoen frank. “De omzetsprong is te verklaren door het feit dat wij in ’93 beslist hebben de aankoop en verkoop van niet-Europees koolzaad te centraliseren in Antwerpen. Tevens zijn de prijzen van het eindproduct dat jaar met 80 % toegenomen en zijn wij in Antwerpen een groter volume gaan verwerken,” aldus Willem Mock. “Het verschil tussen verlies en winst vindt zijn reden in het zeer cyclische karakter van de plantaardige olienijverheid. Zo bijvoorbeeld was 1994-1995 een redelijk oogstjaar én was China een zeer groot importeur van koolzaadolie. Hierdoor zijn de prijzen op de wereldmarkt gestegen en waren de marges positief. Het voorbije jaar evenwel is de vraag uit het Verre Oosten gedaald en voor dit jaar verwachten we een tegenvallende oogst door de droge klimatologische omstandigheden zowel in Europa als in Canada.” Cargill België geeft werk aan 235 personen.

CAB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content