Caddies in oorlog

De aarde beeft in St. Andrews, de tempel van de Schotse golfsport. En het zijn de caddies die de schokgolven veroorzaken.

Caddies hebben in de golfwereld altijd een wereldje apart gevormd. Zowel wanneer ze de tas van een illustere onbekende sjouwen als wanneer ze een sterspeler bijstaan, zijn ze altijd waardige jongens die trots zijn op hun knowhow. En de caddies van de Old Course van St. An-drews hebben zonder meer de beste reputatie. Voor 35 pound sterling helpen deze sherpa’s van de golfsport u om er op het golfterrein geen potje van de maken. Met hun eindeloze ervaring zorgen ze ervoor dat u het parcours op een zeer boeiende manier kunt ontdekken. Ze bereiden u voor op de valkuilen, ze zorgen ervoor dat de wind u niet helemaal te grazen neemt.

Maar deze generatie anciens wordt nu bedreigd. Vorig jaar waren er nog 170, dit jaar al dertig minder. De zes terreinen van de St. Andrews – Old Course inbegrepen – maken deel uit van de St. Andrews Links Trust, die het geheel runt als een echte business. Op de bakermat van de golfsport stromen zoveel vragen om er te spelen binnen, dat je er je tee time jaren op voorhand moet aanvragen. Business en merchandising zijn er sleutelbegrippen geworden. En dus zijn er de jongste maanden, naast de ervaren caddies, ook jonge leeuwen opgedoken. Jongens met minder ervaring die de golfminnende toerist tien pond minder aanrekenen.

Ze kregen hun diploma nadat ze dertig parcours hadden afgewerkt als caddie, terwijl de anciens vaak jarenlang tassen hebben gesjouwd. Wie vroeger op St. Andrews een beroep deed op een caddie, wist dat hem een aangename en verrijkende ontmoeting wachtte met een kerel uit de buurt. Die folklore is nu helemaal verdwenen, want de nieuwe caddies komen uit alle hoeken van Groot-Brittannië.

Bovendien zorgt de nieuwe situatie voor behoorlijk wat spanning tussen de twee generaties, want ‘s ochtends moeten ze al heel vroeg aanschuiven om een klant te vinden. Alleen betalen toeristen natuurlijk liever 25 dan 35 pond voor een rondje St. Andrews.

Bij de St. Andrews Links Trust schrijven ze het probleem vooral toe aan 11 september 2001, omdat er sindsdien minder Amerikanen langskomen. Toch ziet het er allemaal niet zo somber uit voor de caddies. In juni kwamen op de Old Course niet minder dan 3500 klanten langs. Dat zijn er vierhonderd meer dan in dezelfde periode in 2002. Bovendien lijkt het Amerikaanse toerisme op het Oude Continent stilaan opnieuw in de lift te raken.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content