CACTUSFESTIVAL

Het Brugse Cactusfestival prikkelt al 25 jaar de zintuigen met smakelijke geluiden uit de vier windstreken. Een festival met grote oren voor wereldmuziek in de ruimste betekenis van het woord. En een muziekfestival dat zich ook tijdens deze jubileumeditie niet laat vangen door trends richting ‘meer’ en ‘groter’: Cactus blijft kiezen voor één podium, waardoor u het programma van A(bsynthe Minded) tot Z(ita Swoon) kunt meemaken.

Het bloem-, boom- en eendrijke Minnewaterpark is opnieuw het decor voor deze 25ste editie. En 25 jaar Cactusfestival, daarop mogen natuurlijk The Wailers niet ontbreken, de legendarische begeleidingsgroep van Bob Marley die precies 25 jaar geleden deze wereld voor een andere ruilde. Ze zijn op vrijdag 7 juli de afsluiter, na het Gentse vijftal Absynthe Minded, de Schotse tweelingbroertjes The Proclaimers en Garland Jeffreys, al dertig jaar hét rock-‘n-rollgezicht van New York. Members of Marvellas mag op zaterdag 8 juli het festival openen, gevolgd door het tienkoppige jazzreggaecollectief Groundation. Uitkijken wordt het vooral naar An Pierlé, de Belgische fee met een piano als toverstokje, naar het Bostonse rocktrio Buffalo Tom, en naar de volbloed singer-songwriter Rufus Wainwright. The Tragically Hip mag vervolgens met zijn strakke powersongs het podium opwarmen voor Gnarls Barkley: een hobbelige maar uiterst inventieve rit langs potige soul, futuristische funk en ontspoorde hiphop.

Op zondag 9 juli opent Cactus met de sound van de Braziliaanse hiphopkomeet Marcolo D2, gevolgd door de rebelse reggae van Tiken Jah Fakoly. Zita Swoon, nog steeds een van de belangrijkste producten van de Antwerpse alternatieve muziekscène, gaat de Britse reggaerockers van Steel Pulse en multi-instrumentalist David Gray vooraf (wiens ‘Babylon’, ‘Please Forgive Me’ en ‘This Years Love’ intussen voedsel zijn voor ons collectieve geheugen). En dan is het de beurt aan Erykah Badu. Op haar palmares: het geniale ‘Next Lifetime’ en ‘On & On’, vier grammy’s en het hoogst binnengelopen vrouwelijke debuut in de VS ooit. Exclusief op het Cactusfestival! Afsluiten doet de Bajofondo Tango Club: Argentijnse ritmes in de clinch met elektronica, rock, hiphop, dub en drum ‘n’ bass.

Cactusfestival, vr 7/7 (deuren 18.00 uur), za 8/7 (12.00 uur) en zo 9/7 (12.00 uur), Minnewaterpark Brugge (op 500 meter van het Brugse treinstation). Info: www.cactusfestival.be

J.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content