Buysse leidt ‘alternatieve’ commissie Deugdelijk Bestuur

Vandaag gaat de commissie ‘Corporate Governance’ voor KMO’s en niet-beursgenoteerde bedrijven van start. Nota bene onder het voorzitterschap van Paul Buysse, topman van het beursgenoteerde Bekaert.

Enkele dagen voordat de Commissie Lippens met haar bevindingen voor een beter deugdelijk bestuur bij Belgische beursgenoteerde bedrijven naar buiten komt, is er nu ook beweging merkbaar op het front van de niet-beursgenoteerde, kleine en middelgrote ondernemingen. Vandaag, 10 juni, houdt de KMO-Commissie ‘Corporate Governance’ haar officiële installatievergadering.

De leden zijn niet de minste. Baron Paul Buysse ( Bekaert) – nota bene topman van een beursgenoteerd bedrijf – zit de commissie voor. Het orgaan telt verder achttien leden, onder wie Luc Coene (vice-gouverneur van de Nationale Bank), Herman Daems ( Gimv-voorzitter), Rudy Aernoudt (kabinet van federaal minister van Economie Fientje Moerman, VLD), Jozef Lievens (advocaat Eubelius), Robert Tollet (voorzitter Centrale Raad voor het Bedrijfsleven), Jean-Paul Servais (ondervoorzitter Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen, CBFA), en Kris Peeters, Unizo-topman en initiatiefnemer.

De kersverse commissie stelt in haar mission statement dat ze concrete aanbevelingen voor KMO’s wil uitwerken, met als vertrekpunt de praktische suggesties die de zelfstandigenorganisatie Unizo en het Instituut voor Accountants en Belastingconsulenten ( IAB) in 1999 publiceerden. Kernwoorden daarbij zijn ‘zelfregulering’ en ‘sensibilisering’. Het is duidelijk dat Unizo met de alternatieve commissie de vinger aan de pols wil houden van nieuwe evoluties in deugdelijk bestuur die ook het reilen en zeilen van KMO’s kunnen beïnvloeden. De werkgroep onder leiding van Fortis-topman Maurice Lippens werd opgericht op initiatief van het Verbond van Belgische Ondernemingen ( VBO) en wil de drie traditionele codes van het VBO, de CBFA en de vroegere Beurs van Brussel bundelen tot één coherente gedragslijn. De eerste resultaten worden nog voor de zomer verwacht.

De achterliggende reden waarom Unizo ijverde voor de oprichting van een alternatieve commissie deugdelijk bestuur voor KMO’s, is om via de transparantieplicht die dat met zich brengt de vraag om een vakbondsvertegenwoordiging in KMO’s, te blokkeren. Dit manoeuvre werd wel al doorzien door Luc Cortebeeck van het ACV, die de corporate governance-regeling losgekoppeld wil zien van de vakbondsvertegenwoordiging in KMO’s.

P.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content