Business is beautiful

Kunnen Vlaamse zestienjarigen in 2003 een businessplan schrijven? Begrijpen zij vanaf dan het onderscheid en de overeenstemming tussen verkoop en marketing? Weten zij wat een bankier is en hoe die te benaderen?

Het antwoord op die vragen luidt drie keer ‘ja’. Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) wordt de decaan van een business-school voor scholieren. De smetvrees voor warme woorden over zelfstandig ondernemen, starten, taken in bestaande bedrijven, winst en verlies kan verminderen in de koffiekamers voor de leraren. De generatie van onderwijskundigen die nog werd verleid door de links-radicale en ondernemingsvijandige ideeën van mei ’68 wordt afgelost door pedagogen en leraren met een open visie op dé draaikolk van creativiteit: het engagement voor het ondernemen.

Binnenkort verlaten tienduizenden scholieren hun klassen met accurate kennis over het bedrijfsleven. Black is beautiful was een slogan van de zwarte emancipatiebeweging in de VS. Business is beautiful kan een bevrijdende slogan worden in het Vlaamse onderwijs. In september 2002 wordt een nieuw leerplan economie van kracht. Uitgeverij Pelckmans publiceert naar aanleiding daarvan een spectaculair leerboek (zie blz. 70). Een leerboek dat breekt met de boekhoudkundige, saaie benadering van de economie. Een leerboek dat meer dan een geeuw uitlokt. De nieuweling formuleert vragen en antwoorden met de namen en de beelden van de wereld van de jeugd. Waarom word je ondernemer? Hoe stel je een ondernemingsplan op? Zal je winst maken? Waar haal je het nodige geld vandaan? Hoe bereken je een wedde? Wat zijn de beginselen van het duurzaam ondernemen en hoe exporteer je of waarom bouw je al of niet een fabriek in Azië? Deze en gelijkgestemde vragen met hippe foto’s van glamourlingerie, Anita Roddick van The Body Shop, skateboards, broodje gezond, bergfietsen vuren de belangstelling aan. De luister van het ondernemen glanst in het nieuwe schoolboek.

De vzw Vlaamse Jonge Ondernemingen is het samenwerkingsverband van de mini-ondernemingen in de middelbare scholen. De synergie tussen de mini-ondernemingen en het nieuwe leerplan is vanzelfsprekend. Ondertekenen de Vlaamse ministers van Onderwijs en Economie een richtlijn waarbij de mini-ondernemingen een officieel hulpmiddel worden voor een betere leeromgeving in de klassen en een rolmodel voor de ondernemers van morgen? De mini-onderneming heeft het moeilijk. Jef, Walter en Edith – of hoe de copains-leraren in verlepte jeans ook heten – boycotten met de regelmaat van een repeteergeweer de “vehikels van het kapitalisme”. Ze is trendy tot in haar graf, deze voorhoede die achterhoede werd.

Vlaams minister van Economie Jaak Gabriëls (VLD) werkt hard aan een nieuwe ondernemerscultuur. Ondanks de zelfgenoegzaamheid van de ondernemers en syndicalisten in Vlaanderen tonen binnen- en buitenlandse studies aan dat de geboortegraad van nieuwe ondernemingen en dus de verjonging en de vitaliteit van de tewerkstelling en groei hier belachelijk zwak is. Dat keert een minister van een Vlaamse regering niet in zijn dooie eentje. Daarvoor is een vernieuwing van de attitudes bij de toekomstige bankiers, managers, politici, vakbondsleiders essentieel. Die toekomstige bankiers, managers, politici, vakbondsleiders zitten vandaag op de schoolbanken. Ze krijgen een vriendelijker blik op de wereld aangeprezen.

Frans Crols [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content