“Bush manipuleert aandelenkoersen op Wall Street”

Een Amerikaanse professor beweert dat de regering-Bush de aandelenmarkt manipuleert. Bedrijven kopen op vraag van de overheid aandelen, met de garantie dat verliezen worden gecompenseerd.

Het is enkele keren opgemerkt. Tijdens een belabberde beursdag veren de koersen op Wall Street rond een uur of twee (Amerikaanse tijd) plots op. Waarnemers zien er de hand van de overheid in, die een neergang van de koersen en de economie wil voorkomen. Het leek er ook op dat de Dow Jones in de eindstrijd van de presidentsverkiezingen boven de psychologisch belangrijke grens van 10.000 punten gestuwd moest worden. Overheidsinterventies in de aandelenmarkt worden echter als not done beschouwd en zijn daarom moeilijk aannemelijk.

De Nederlandse beursgoeroe Rienk Kamer bracht vorige week op zijn jaarlijkse, drukbezochte beleggerssymposium een recente voordracht van professor Robert Bell ( Brooklyn College of New York, en auteur van het vorig jaar verschenen boek Beursbedrog, de windhandel op de aandelenmarkt) onder de aandacht. Daarin onthulde de professor nieuwe feiten. Bell legt uit hoe de overheid die beursmanipulaties daadwerkelijk uitvoert. De overheid kan immers niet zomaar orders doorgeven aan een makelaar.

Onder regie van een Working Group on Financial Markets (de officiële naam van wat ook bekendstaat als het plunge protection team) worden bepaalde beursoperaties uitgevoerd door de pensioenfondsen van bedrijven die ook grote contracten met de overheid hebben. Als de fondsen daarbij verlies maken, mogen ze daarvoor een terugbetaling door de overheid vragen via het verhogen van de overeengekomen verkoopprijs van de goederen of diensten die de bedrijven zouden leveren. Op die manier blijken bijvoorbeeld vliegtuigen van Lockheed Martin plots miljarden duurder te zijn geworden. Documenten die in het Pentagon circuleren, tonen aan dat de prijs van het F16-programma zou stijgen van 3,49 miljard dollar in 2004 naar 6,66 miljard dollar in 2005.

In een brief van 23 juni 2003 schreef Pentagon-analist Ken Pedeleose aan de senaatscommissie Financiën dat Lockheed Martin op die manier in het pensioenfonds honderden miljoenen dollars moet goedmaken die in de aandelenmarkt waren geïnvesteerd. In het jaarverslag vermeldt Lockheed dat het bedrijf een groot tekort in zijn pensioenfonds kan dekken door de verkoopprijzen aan de overheid te verhogen. Dat kan allemaal onder de vleugels van een speciale regeling, de US Government Cost Accounting Standards. Op die manier versluisde de Amerikaanse regering dus miljarden dollar belastinggeld naar de aandelenmarkten.

D.K.

Er worden beursoperaties uitgevoerd door de pensioenfondsen van bedrijven die ook grote contracten met de overheid hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content