Burgemeesterswoning

In het salon en achterhuis van de vroegere Roeselaarse burgemeester, in restaurant De Ooievaar, serveren Francis en Ann Vinckier een verzorgd gastronomisch diner.

Net als in zovele andere burgemeestershuizen in Vlaanderen was tientallen jaren geleden ook hier een brouwerijtje ondergebracht. De Ooievaar. Dertien jaar geleden werd het Roeselaarse pand de eigendom van Francis en Ann Vinckier-Veranneman. Het is gelegen in een zijstraat van de Markt en werd gebruikt als opslagplaats.

Het privé-huis van de burgemeester herbergt een ouderwets ingerichte salon en zithoek. De eetzaal zelf bevindt zich in het aangebouwde achterhuis, waar het licht getemperd binnenvalt door de dakkoepels in gekleurd glas. Comfortabele armstoelen staan er keurig opgesteld rond elegant gedekte tafels en scheppen het gevoel van luxe, rust en geborgenheid. Achter het restaurant ligt een ommuurde binnenplaats met heel wat groen. Een aangenaam plekje voor warme zomerdagen, men waant zich er ver weg van het drukke stadsgewoel.

De bediening en het onthaal worden verzorgd door de eigenaars zelf, Francis en Ann Vinckier-Veranneman, die beiden een beroepsopleiding volgden (respectievelijk “Groene Poorte” en “Spermalie”). Francis stamt bovendien uit een horecageslacht: zijn ouders exploiteren in Roeselare het dagschotelrestaurant Roma. Ooit stond ook de Ooievaar bekend om zijn dagschotels, maar het echtpaar Vinckier had hogere ambities en werkte de kwaliteit op tot gastronomisch niveau.

Een beknopte spijskaart vermeldt hedendaagse fijnkost, zoals: in de oven afgebakken half kreeftje “Chantecler” met garnalenrissotto in een tweekleurig sauspalet (850 frank) of saltimbocca van zeeduivel en Serranoham op tapenade van olijven en ansjovis in een honingsaus (980 frank). Wij kozen het creatieve menu met keuze (1350 frank en 1850 frank met ingebrip van wijnen). Er werden feestelijke hapjes geserveerd en het glas werd gevuld met een Villa Montes ’97 als fruitig-droge Sauvignon uit Chili. Het voorgerecht bestond uit drie royale “quenelles” kreeftenmousse opgediend met beetgaar gekookte asperges, groene boontjes en blokjes vlees van tomaat in truffelolie: lekker en verzorgd, hoewel een toast niet misstaan zou hebben. De tweede wijn was een Clos de Bellevue ’95, een warme Médoc met fraaie afdronk. Uit een “marmite” kwam een mengeling van “al dente” gegaarde jonge, zuiderse groenten en vlees van zuiglam in sterk gereduceerde vleessaus. De smakelijke maaltijd werd afgesloten met een taartje van vijgen in een saus van karamel en butterscotch. Wij vertrokken met een voldaan gevoel.

Op weekdagen wordt De Ooievaar vooral bezocht voor de zakenlunch, waarbij voor 1100 frank een keuze beschikbaar is tussen twee voor- en twee hoofdgerechten, gevolgd door een nagerecht (1500 frank met bijpassende wijnen). In het weekend wordt er meer uitgebreid gegeten en is reserveren aangewezen.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content