Bundels voor starters

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Participium slaat een brug tussen kleine investeerders en jonge technologie-bedrijven die op zoek zijn naar kapitaal.

“Voordat ze beslissen te investeren, wachten geldschieters vaak op een groeispurt waarmee een jong bedrijf bewijst dat het zal slagen. Maar zo’n starter heeft voor die groeispurt natuurlijk eerst kapitaal nodig”, zegt Jan Lagast, partner bij het managementadviesbureau Forte in Melle. Dat bedrijf richtte met Participium een dochteronderneming op om iets te doen aan die paradox. “Voor veel bedrijven volstaat 200.000 à 300.000 euro kapitaal om te floreren, maar ze zijn nog te klein om dat bedrag op te halen bij fondsen of grote investeerders. Tegelijk zijn ze ook geen hightech ICT-start-ups die terechtkunnen bij universitaire incubators.”

Het idee voor Forte groeide uit de vragen van klanten. “Kleine bedrijven die behoefte hebben aan strategisch advies, kunnen hun strategie vaak niet waarmaken, omdat ze niet lineair, maar met sprongen groeien. Zo’n sprong is zwaar voor een starter, waardoor hij op zoek moet naar extra middelen. Wij willen zulke ondernemingen een duwtje geven met kapitaal en een raad van bestuur.”

Twee bundels

Participium brengt daarom twee bundels op de markt, waarmee investeerders — ook tweeverdieners die hun beleggingsportefeuille willen diversifiëren — 25.000 tot 80.000 euro kunnen investeren in tien bedrijven tegelijk. “Het is geen fonds, maar een set van tien private plaatsingen volgens een vooraf bepaalde verhouding”, zegt Lagast.

Participium heeft twee thematische bundels met elk tien bedrijven uitgewerkt. Living & Leisure verzamelt starters die duurzame technologie of slimme diensten leveren voor wonen en ontspanning, bijvoorbeeld een bedrijf dat duurzame bouwmaterialen maakt. Brains@Work groepeert ondernemingen die producten en diensten maken voor kenniswerkers, zoals software om in de cloud te werken.

Participium wil voor elk van die bundels 2 miljoen euro ophalen. “50 procent daarvan gaat naar de twee groeibedrijven in de bundel — firma’s van vijf à tien jaar die al een trackrecord hebben. Het gaat om obligaties, die de investeerders voldoende rendementszekerheid bieden”, aldus Jan Lagast. “40 procent gaat naar starters die één of twee jaar bezig zijn, en waarbij het bedrijf en de belegger een aandelenovereenkomst sluiten. De laatste 10 procent gaat naar nieuwe starters.”

Bedrijven klaarstomen

Participium gaat deze zomer de boer op met Summer Drinks om investeerders warm te maken. In deze tijden van povere rendementen op spaarboekjes ziet het in die bundels een instrument om spaargeld te activeren. Wie zijn geld belegt, heeft een directe lijn met de ondernemers en krijgt elk kwartaal cijfers over de voortgang van de bedrijven. “Voor elk bedrijf stellen we een raad van bestuur samen, waar we ook zelf in zitten. We zorgen ook voor begeleiding”, zegt de initiatiefnemer van Participium.

Voor startende ondernemers biedt de formule voordelen. Ze halen niet alleen startkapitaal op, ze krijgen ook toegang tot het netwerk en advies van de investeerders die geld beleggen in de bundel. Doordat er veel kleine participanten zijn, hoeven ze ook niet bang te zijn dat één grote investeerder te dominant wordt en het bedrijf een andere richting uitstuurt dan ze zelf willen. Volgens Jan Lagast is Participium complementair met banken en businessangels, die grotere bedragen investeren in start-ups. “Banken en fondsen reageren positief, omdat wij eigenlijk bedrijven voor hen klaarstomen.”

BENNY DEBRUYNE

“Wij willen jonge bedrijven een duwtje geven met kapitaal en een raad van bestuur”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content