Bubbel met strenge regels

THOMAS DETRY "We mogen ons gelukkig prijzen dat we aan de slag kunnen blijven." © Getty Images

Om de grote internationale toernooien tijdens deze coronapandemie te kunnen organiseren, hanteert de golfsport heel strenge regels en voorschriften. Volgen de spelers die niet, dan kunnen ze uit het toernooi worden gezet.

Zo moet iedere speler zich voor de afslag van elk toernooi een paar keer laten testen op covid-19 en telkens een negatief resultaat kunnen voorleggen. Ook tijdens het toernooi geldt een heel streng protocol, dat neerkomt op een totale isolatie. Na aankomst op de club waar het toernooi wordt gespeeld, mag de speler het officiële toernooihotel niet meer verlaten tot het einde van de wedstrijd. Trainen kan alleen onder begeleiding. Partners worden niet in de buurt getolereerd en een restaurantje meepikken is ook uitgesloten. Zelfs de coaches zijn niet welkom op de practice. Enkel de caddie mag deel uitmaken van de bubbel van de speler. Dineren kan alleen met roomservice of in een volledig ontsmette eetruimte, in het gezelschap van de caddie.

De golfsport staat erom bekend dat regels en voorschriften heilig zijn. De topspelers zijn dus wel wat gewoon. Maar de verplichtingen waarmee ze nu geconfronteerd worden, had niemand verwacht. Het is de prijs die ze betalen om te kunnen spelen, en dat beseffen ze. Sinds de toernooien in juli vorig jaar opnieuw op gang kwamen, houden alle spelers zich aan dezelfde routine: testen, trainen of spelen, slapen. Het werpt vruchten af. Alle geplande toernooien konden plaatsvinden en de heel zeldzame positieve gevallen werden ruim op tijd opgespoord.

In een individuele sport met deelnemers en caddies die uit alle hoeken van de wereld komen, is dat een gigantische organisatorische uitdaging. Iedereen is het er dan ook over eens dat de verantwoordelijken van de European Tour uitzonderlijk werk leveren. “De voorschriften zijn heel streng”, zegt onze landgenoot Thomas Detry. “Maar we weten ook dat we ons gelukkig mogen prijzen dat we aan de slag blijven in deze moeilijke en ongewone periode.”

Ondertussen kijken de bonzen van de European Tour ook al vooruit, naar het moment waarop het leven opnieuw in de vertrouwde plooi zal vallen. De verantwoordelijken spelen wel al met het idee om zelfs dan van alle betrokkenen die op een toernooi van de European Tour verschijnen, te eisen dat ze gevaccineerd zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content