Brusselse topper met Limburgse roots

Michel Jaspers werd in 1935 in Antwerpen geboren als telg van een Limburgse familie die actief was in de cementindustrie. Hij haalt diploma’s architectuur en urbanisatie in Brussel en Luik. Hij wordt ook master in architecture aan de Cornell University in New York.

Snel besefte hij dat hij zijn ambities niet onmiddellijk in Brussel kon waarmaken. “Een jonge architect kon onmogelijk opboksen tegen het Franstalige Brusselse establishment”, blikt hij terug. “Dus besloot ik naar Limburg terug te keren, ook al omdat die provincie geen enkel groot bureau telde. Samen met collega en vriend Luc Delhaise werkten we vanuit Hasselt voor de rest van Vlaanderen.”

Zijn eerste grote klant werd de Brouwerij van Alken, waarvan hij de stichterfamilies Boes en Indekeu goed kende. In de jaren zeventig volgen de kantoorgebouwen voor Ebes (nu Electrabel), G-Bank (nu BNP Paribas Fortis) en Ethias in Hasselt, fabrieken (KNP, nu Sappi) en overheidsprojecten (het Hasseltse Gouverneurshuis en de architectuurschool in Diepenbeek).

Jaspers: “We ontwierpen ook veel voor buitenlandse ondernemingen, zoals Amoco en Michelin. Veel collega’s lieten die links liggen. Die klanten waren op hun beurt minder bekend met gevestigde architecten. Ze boden een fundament voor de toekomst voor ons kantoor, dat na een sterke groei in Vlaanderen klaar was voor het werk in de hoofdstad.

Een hefboom om de Brusselse markt open te breken, was de komst van de Vlaamse regering naar haar hoofdstad. Jaspers: “Iedere keer schreef de Vlaamse overheid een wedstrijd uit en de klassieke kantoren haalden het niet. Wij boden een structuur aan het grootste deel van het Vlaamse overheidspatrimonium. Dat gaf toen een enorme schok. Ik werd prompt tot flamingant uitgeroepen. Maar iedereen die me kent weet dat ik een overtuigde Belg ben.”

Naast het Martelarenplein werden ook in de Brusselse Noordwijk heel wat Vlaamse ambtenaren gehuisvest. Met CDP (Charly De Pauw), een van de belangrijkste ontwikkelaars van Brussel, bouwde het kantoor de Brusselse Noordwijk uit tot een kantorenjungle. Het tekende onder meer de hoofdzetel van Belgacom, het ministerie van Financiën, Proximus en Dexia. Later volgden aan het kanaal gebouwen voor de Waalse deelregering, het KBC-complex en als voorlopig sluitstuk Tour & Taxis. In het centrum bouwde hij het gebouw van Buitenlandse Zaken en het LEX-complex.

In 2002 hield Jaspers het Architectenbureau M. & J-M Jaspers – J. Eyers & Partners boven de doopvont. Het kantoor met vestigingen in Brussel, Hasselt en Leuven haalt een omzet van 16 miljoen euro. Het is actief in 15 landen en behoort tot de 100 belangrijkste van de wereld (World Architecture 2009).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content